Erdogan strammer grebet: Nu holdes fem personer fra Danmark tilbage i Tyrkiet

Fem personer med dansk adresse nægtes lige nu udrejse fra Tyrkiet, og der kan være flere endnu, oplyser Udenrigsministeriets borgerservice. »Uhørt«, lyder det fra politikere på tværs af Folketinget. Enhedslisten kritiserer Samuelsen for at »sidde på hænderne«.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan i Istanbul, Tyrkiet den 25. august 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Murad Sezer

Tyrkiet og præsident Recep Tayyip Erdogan fortsætter med at stramme grebet om danskere af tyrkisk oprindelse, der er på ferie i landet.

Således kan Berlingske afsløre, at to danske statsborgere og tre tyrkiske statsborgere med permanent opholdstilladelse i Danmark lige nu er fanget i Tyrkiet. De tyrkiske myndigheder har givet dem udrejseforbud. De bliver blandt andet beskyldt for relationer til PKK. Det oplyser Udenrigsministeriets borgerservice.

Berlingske har tidligere beskrevet sagen om den 37-årige danske skolelærer Erkan, der har været tilbageholdt i Tyrkiet siden den 25. juli. Han mistænkes af de tyrkiske myndigheder for at være leder af Kurdistans Arbejderparti (PKK) i Danmark.

Men han er altså ikke den eneste. Ifølge Udenrigsministeriets borgerservice er der tale om i alt fem personer.

»Udenrigsministeriet er bekendt med, at to danske statsborgere har fået udrejseforbud fra Tyrkiet siden 1. juli 2016, og at 3 tyrkiske statsborgere med permanent opholdstilladelse i Danmark har fået udrejseforbud fra Tyrkiet,« siger kontorchef for borgerservice Kristoffer Vivike.

Han oplyser desuden, at der kan være tale om flere personer, end man på nuværende tidspunkt har kendskab til.

»Der kan være lignende verserende sager, hvor borgeren har valgt ikke at søge vejledning og assistance fra den danske ambassade i Ankara, og som Udenrigsministeriet dermed ikke er bekendt med,« siger han.

Det viser, hvor alvorligt det er, at de tyrkiske myndigheder på den måde udøver deres magt overfor den demokratiske opposition i et land, der i dag er styret af præsidenten Recep Tayyip Erdogan, mener Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

»Det er dybt alvorligt, og det er udtryk for en form for fuldstændig uacceptabel chikane. Det er en helt uhørt procedure, de tyrkiske myndigheder gør brug af her, og det er vigtigt, at vi sætter foden ned og siger fra, for det er ikke okay,« siger han.

Han kritiserer nu udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) for at være »passiv« i sagen.

»Jeg vil klart opfordre ministeren (Anders Samuelsen, red.) til at engagere sig i de her sager, og til ikke bare at sidde på hænderne. Det helt oplagte er jo at samarbejde med andre europæiske og nordiske lande, der er i samme situation. Så skal der simpelthen lægges pres på de tyrkiske myndigheder,« siger han.

Liberal Alliances udenrigsordfører Henrik Dahl er enig i, at det er uacceptabelt.

»De tyrkiske myndigheder tilbageholder nogle danskere på nogle ekstremt tynde anklager. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, og det hører jo slet ikke hjemme, at et land, vi er allieret med, opfører sig på den her måde,« siger han.

Han vil ikke uddybe, hvilke anklager, der er tale om. Han har tiltro til, at Udenrigsministeriets ansatte diplomater kan løse opgaven.

»Jeg synes, det er en uskik, når politikere kloger sig på områder, de ikke har forstand på. Der sidder nogle mennesker, der har op til 30 års erfaring med den her slags sager, og de er helt utrolig dygtige. Så jeg overlader det trygt til dem, og jeg går ud fra, at der bliver lagt et maksimalt pres på de tyrkiske myndigheder,« siger han.

Grundet tavshedspligt kan Udenrigsministeriets borgerservice ikke oplyse om de nærmere omstændigheder i de enkelte sager, men de gør opmærksom på, at der kan være tale om forskellige årsager til de udrejseforbud, der er blevet givet de fem danskere.

Nikolaj Villumsen mener dog, at der kan være tale om ren og skær chikane, som nu rammer også danske statsborgere og personer med adresse i Danmark.

»Jeg frygter, at det alene handler om, at Tyrkiet udøver chikane over for den demokratiske opposition i landet. Det spreder sig så til, at de også begynder at chikanere danske statsborgere og personer med opholdstilladelse i Danmark på den her måde,« siger han.

Berlingske har forelagt kritikken for Anders Samuelsen og spurgt ham, hvad hans overordnede holdning er til, at danskere får udrejseforbud i Tyrkiet. I et skriftligt svar skriver han:

»Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om konkrete personsager. Helt generelt tager jeg selvfølgelig den slags sager meget alvorligt. Udenrigsministeriets borgerservice i samarbejde med berørte ambassader gør dagligt alt hvad de kan for at bistå danske borgere, der er kommet i klemme i udlandet. Det er en central og vigtig opgave for det danske diplomati«.