Er vi tættere på fri hash end nogensinde før?

Aldrig før har så mange af de politiske partier været fortalere for legalisering af hash. Men de tre store partier lukker festen.

Drabsforsøg på politifolk blev dråben, der fik Christianitterne til at vælte hashboderne på Pusher Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fri hash eller ej? Siden en politimand blev skudt på Christiania onsdag aften, og christianitterne som modreaktion fredag besluttede at slå hashboderne i Pusher Street ned, har et politisk krav om legalisering af hash rejst sig med forøget styrke fra flere sider.

Mest iøjnefaldende er de Radikales leder, Morten Østergaard. Han erkender nu, at han har skiftet holdning og er i dag er tilhænger af legalisering af hash.

»Jeg går ind for et landsdækkende forsøg med statskontrolleret hashsalg," skriver han på Facebook og fortsætter: "Nu må vi skabe ordnede forhold. For ideen om at udrydde hashsalg er en illusion. Men vi kan tage den organiserede kriminalitet ud af ligningen."

Radikale Venstre foreslår helt konkret et forsøg med statskontrolleret hashsalg i en treårig prøveperiode. En model, hvor salget skal foregå via forretninger med statslicens. Den model blev tilmed godkendt på af den radikale hovedbestyrelse sidste lørdag.

Dermed følger de Radikale i hælene på SF, der så sent som i april på partiets landsmøde besluttede at bakke op om legalisering af hash. Både Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance er i forvejen tilhængere af legalisering af Cannabis.

De Radikales model minder om den model, som overborgmesteren i København, Frank Jensen, i flere år har arbejdet for. Frank Jensen har tidligere forslået en treårig københavnermodel med forsøg med kontrolleret legalisering af hash. Målet hos overborgmesteren er at koble kriminaliteten af hashhandlen.

I dagens Berlingske siger Frank Jensen.

"Jeg mener, vi bør gå en ny vej i forhold til hashmarkedet. Vi overlader et milliardmarked og en undergrundsøkonomi til de hårdkogte kriminelle. Hvis vi kan tage så stor en indtjening ud af den kriminelle underverden ved at gå legaliseringsvejen, så er jeg klar til at prøve det. Nu har vi i så mange årtier forsøgt os med en forbudspolitik uden det store held.«

Flertal på vej?

Morten Østergaards udmelding blev tidligere på dagen opsnappet af Alternativet formand, Uffe Elbæk, der efterfølgende skrev på Twitter: "Et politisk flertal rundt om hjørnet?".

Læs her, hvad alternativet mener om frihash.

Men Alternativets leder ser ud til at glæde sig en tand for tidligt. For ingen af de tre store partier ser ud til at rykke sig en tomme i spørgsmålet om legalisering af hash.

Socialdemokraterne slår over for Berlingske fast, at man fortsat anser sundhedsfaren ved hashrygning for at være for stor til en legalisering. samme argument kommer fra Venstre:

»Det er hverken situationen på Christiania eller bandernes økonomi, der skal afgøre, om hash skal frigives. Det er et sundhedsmæssigt spørgsmål. Vi mener, det er farligt, vanedannede og en glidebane. Derfor bliver det ikke frigivet med venstres stemmer,« siger partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, finder i det hele taget diskussionen om fri hash for problematisk lige netop nu.

»Det er et upassende tidspunkt at tage debatten om fri hash op på. Der er flere, der er skudt. En betjent er hårdt såret,« siger han og fortsætter:

»Vi vil ikke legalisere hash. Hash er så skadeligt. Og så er det fuldstændig forfejlet at tro, at en legalisering vil bekæmpe banderne. Vi får ikke gjort hårdkogte kriminelle til lovlydige borgere, der betaler deres skat, bare ved at legalisere hash. Det får ikke støtte fra os."

LÆS MERE