Er udlændingestatistikken ubrugelig?

MF for Venstre vil have udlændingestatistikken lavet om af hensyn til at kende integrationsproblemernes omfang. Antallet af efterkommere er reelt meget større, end det fremgår, mener Eyvind Vesselbo.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af massive problemer med dansk i tredje generation af indvandrere, optræder de praktisk talt ikke i Danmarks Statistik over udlændinge.

Det giver et misvisende billede af integrationsopgavens omfang, og derfor bør grundlaget for statistikken laves om, foreslår kultursociolog og medlem af Venstre, Eyvind Vesselbo.

Spørgsmålet har han rejst på Venstres hovedbestyrelse, og hans partifælle, undervisningsminister Bertel Haarder (V), har bedt sit ministerium undersøge manglerne i udlændingestatistikken.

»Udlændingestatistikken er ubrugelig, og den underspiller problemernes omfang. Enten skal statistikken laves om, eller også skal man erkende, at den ikke viser det, man vil have frem,« siger Eyvind Vesselbo.

Formand for regeringens tænketank for integration, Erik Bonnerup, er kun i begrænset omfang enig med Vesselbo.

»Han har ret i, at kigger vi kun på statistikken, ser vi på alt for få. Vores egne undersøgelser viser, at der i anden og tredjegeneration kan være betydelige problemer. Men det løser man bedre ved at lave eksempelvis stikprøveundersøgelser af børns skolekundskaber end ved at ændre definitionerne på efterkommere i Danmarks Statistik,« siger han.

Vesselbo lavede i 1990 en undersøgelse af gæstearbejderes familiesammenføringer i Ishøj. Den giver et fingerpeg om, at antallet af efterkommere burde fordobles i Danmarks Statistik, hvis man ellers tog tredje generation med.

Direktør i Danmarks statistik Jan Plovsing kunne »ikke drømme om« at ændre definitionen efter pres fra en politiker. Men han finder det relevant at undersøge, om der er lige så store integrationsproblemer i tredjegeneration som i de forudgående.

»Det kunne sagtens være en opgave for Danmark Statistik, som vi dog ikke har ressourcer til lige nu. Men hvis en sådan undersøgelse bekræftede, at der var problemer, kunne vi jo overveje at ændre definitionen, for så havde vi et grundlag,« siger Jan Plovsing.FOKUS INDLAND /12-13