Er Sverigedemokraterna ved at blive stuerene?

Det borgerlige Sverige vejrer morgenluft og opfordrer stadigt kraftigere de blå partier til at vælte den rød-grønne regering sammen med pariaen i svensk politik – Sverigedemokraterna.

En ny meningsmåling fra det anerkendte Sifo, som viser, at den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), står historisk svagt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem skulle have troet det for blot et år siden? At pariaen i svensk politik – det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, som ingen vil have noget med at gøre, skulle være på vej ind i varmen.

Men det kan blive virkelighed i løbet af de næste måneder. Partiet sidder nemlig på de vigtige mandater, som afgør, hvem der har regeringsmagten. Siden valget for halvandet år siden har hverken den røde eller blå blok dog villet tælle Sverigedemokraternas stemmer med. Seks partier indgik kort efter valget den omstridte »decemberaftale«, som betød, at et mindretal kunne regere Sverige, mens SD blev holdt helt uden for døren.

Mister massiv opbakning

Men nu er den aftale blevet opsagt af den borgerlige alliance, og presset fra baglandet stiger dag for dag på lederen af det største parti, Moderaterna, Anna Kinberg Batra, for at gøre kort proces og vælte den rødgrønne svenske regering med støtte fra Sverigedemokraterna. Det har den borgerlige alliance hidtil pure afvist, men den nye stramme svenske kurs i udlændingepolitikken, som seks partier i Rigsdagen står bag med tilbagesendelse af 80.000 asylansøgere, skrappe begrænsninger for familiesammenføring og ID-kontrol ved grænserne, har ændret meget. Sverigedemokraterna er på vej ud af skammekrogen. Professor i statskundskab Leif Lewin skriver i Svenska Dagbladet:

»Der er sket noget. Flygtningeinvasionen i efteråret 2015 fik partierne til at ændre deres politik. Påstanden vækker ofte indignation, men når følelserne har lagt sig, er det klogt at skelne mellem positioner og argumenter. Og når det gælder positioner, er der bestemt sket en tilnærmelse.«

Dertil kommer den aktuelle udløsende faktor: En ny overraskende meningsmåling fra det anerkendte Sifo, som viser, at den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), står historisk svagt. Sammen med regeringspartiet Miljöpartiet har han nu kun opbakning fra lidt under 30 procent af vælgerne. Samtidig er Moderaterna blevet landets største parti med Sverigedemokraterna på tredjepladsen.

Politisk kommentator Lena Mellin, Aftonbladet, skrev i denne uge i en analyse:

»Stefan Löfven vil med stor sikkerhed gå over i historien som Sveriges svageste statsminister i moderne tid … Støtten til Socialdemokraterna, 23,2 procent, er det laveste, siden Sifo startede sit valgbarometer i 1967.« Socialdemokraterna mister massiv opbakning fra sydsvenskerne, arbejderne og de unge.

Fremgangen for det store borgerlige Moderaterna (M) har fået fremtrædende grupper i partiet til at vejre morgenluft. Lars-Ingvar Ljungman, formand for Skånes partikreds, synes, at det tidligere statsministerparti skal handle og vælte regeringen og gerne i dette halvår. Han er en af flere, der i et rundspørge i Svenska Dagbladet lægger pres på partiledelsen.

»Man bør gøre kort proces,« siger Ljungman til avisen.

Det samme mener medlem af Rigsdagen Finn Bengtson (M).

»Vi har tydeligvis støtte i opinionen til at overtage magten, og det bør vi iscenesætte. Alt andet vil være et svigt over for vælgerne,« siger han.

Den skærpede udlændingekurs

Også Moderaternas ungdomsorganisation mener, at partiet skal tage skridtet og vælte Löfven med Sverigedemokraternas stemmer. Og onsdag sagde Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, så til avisen Dagens Industri, at han er klar til at støtte et regeringsskifte, men på betingelse af, at det er Moderaternas nye strammere udlændingekurs, der bliver den dominerende.

Og her er måske en af årsagerne til, at partiformand Anna Kinberg Batra tøver. To af de mindre partier i den borgerlige alliance, Centerpartiet og Liberalerna, er slappere i udlændingepolitikken og fortsat meget afvisende over for SD.

Politisk kommentator Ewa Stenberg fra Dagens Nyheter er derfor skeptisk i forhold til, om Löfven reelt vil blive tvunget fra regeringsmagten.

»Oppositionen kan bestemt vælte regeringen, men den kan ikke regere. En M-ledet regering forudsætter en enig borgerlig alliance samt støtte i Rigsdagen fra Sverige­demokraterna i resten af valgperioden. Det har man ikke i dag,« skriver hun i avisen.

Men måske er det netop op til forhandlinger at skabe en forståelse i den nye situation, som professor Leif Lewin skriver.

»Under de omstændigheder, der lige nu råder i svensk politik, synes jeg, at det vil være interessant, hvis den borgerlige alliances ledere sonderede med Sverige­demokraterna om muligheden for at få deres parlamentariske støtte til en borgerlig minoritets­regering – uden overhovedet at afsværge sig idealet om det multikulturelle samfund.«

Skal det ske, er der mange garantier og besværgelser fra de seneste år i svensk politik, der skal sluges.