Er svensk regeringsparti infiltreret af rabiate islamister?

En minister gik af efter at være blevet set i selskab med islamister, partiets repræsentanter hilser med islamistisk håndtegn, formanden kalder terrorangrebet 9/11 for »en ulykke«, andre nægter at give kvinder hånd. Miljøpartiet er i krise.

Den svenske boligminister, Mehmet Kaplan, måtte for nylig  gå af efter at have sammenlignet Israel med Nazityskland og efter offentliggørelsen af et billede, hvor han ses til en middag med flere yderligtgående islamister. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række spektakulære begivenheder den seneste uger har rejst en mistanke i Sverige om, at Miljøpartiet kan være infiltreret af islamister. Miljøpartiet har i halvandet år været en del af statsminister Stefan Löfvens rødgrønne regering i Sverige og har seks ministerposter.

For en uge siden måtte den svenske boligminister, Mehmet Kaplan, gå af efter at have sammenlignet Israel med Nazityskland og efter offentliggørelsen af et billede, hvor han ses til en middag med flere yderligtgående islamister.

Efter Mehmet Kaplans afgang beklagede de to formænd for Miljøpartiet, Gustav Fridolin og Åsa Romson, dybt det »negative billede der er blevet tegnet af Mehmet«. De har aldrig tvivlet på ham, skrev de i en pressemeddelelse.

Lars Nicander, leder af Center for Asymmetric Threat Studies på Forsvarshögskolan, siger, at han frygter, at Miljøpartiet er blevet infiltreret af islamister og trækker paralleller til sovjettiden.

»Det er tydeligt, at de forsøger at komme ind og få tillidsposter,« siger Lars Nicander til Aftonbladet, og til svensk TV4 siger han:

»Jeg ser en lighed med, hvordan sovjetkommunismen agerede under Den Kolde Krig, når man forsøgte at infiltrere forskellige demokratiske partier. Den samme metodik kan man se virkningen af i dag, når folk, som står Det Muslimske Broderskab nær – et islamistisk parti, åbenbart får et stort fodfæste i Miljøpartiet.«

Som dokumentation for sin mistanke nævner han en række afsløringer i den senere tid. Flere af Miljöpartiets repræsentanter er blevet fotograferet, mens de har gjort det muslimske broderskabs håndtegn, Rabia, som er fire fingre op i vejret. I en video, som er blevet spredt på nettet, ses den afgåede boligminister Mehmet Kaplan ligeledes gøre tegnet under et møde på Medborgerpladsen i Stockholm efterfulgt af ordene:

»Jeg skal hilse jer alle sammen med en hilsen, som er blevet symbolet på folkets vilje i Egypten – nemlig Rabia.«

En anden repræsentant for Miljøpartiet, Yasri Khan, som er generalsekretær i organisationen Svenske Muslimer for Fred og Retfærdighed, nægtede senere på ugen at give hånd til at en kvindelig reporter på TV4 og røg ud i et stormvejr, som fik ham til at trække sig fra alle poster i partiet.

Gustav Fridolin, som også er undervisningsminister, sagde i første omgang, at han ikke kunne forstå, at kvinder kunne føle sig krænket over, at nogen ikke ville give dem hånden. Senere kom Fridolin på andre tanker og undskyldte sine udtalelser.

Naive og bange

Tirsdag i sidste uge kom den anden formand for Miljøpartiet, Åsa Romson, som er vicestatsminister og minister for klima og miljø, galt af sted, da hun i SVTs program »Gomorron Sverige« kaldte terrorangrebene i USA 11. september 2001 for »ulykker«. Historien gik verden rundt og skabte forargelse. Senere sagde Romson, at hun var blevet misforstået og havde hentydet til situationen for de svenske muslimer efter 9/11.

Terrorforsker Lars Nicander mener, at Miljøpartiet er særligt sårbart over for infiltrering, fordi mange af dets repræsentanter kommer fra fredsbevægelsen og forskellige græsrodsorganisationer, hvor man ikke har undersøgt folks værdigrundlag. Og partiet har heller ikke undersøgt det.

»Man er naiv og bange for at få smidt islamo­fobkortet i ansigtet,« siger han til Aftonbladet.

Miljøpartiets partisekretær, Anders Wallner, siger til avisen, at man tager Lars Nicanders bekymring meget alvorligt. Ekstremisme har ingen plads i Miljøpartiet, fastslår han.

Partitoppen har nu indkaldt til krisemøde, og en vejledning, hvor der står, at ekstremister skal siges imod, og at man skal hilse på mænd og kvinder på samme måde, er blevet sendt ud til medlemmerne. Det har dog ikke forhindret flere græsrødder i at forlange Fridolins og Romsons afgang.