Er nutidens menneskesmuglere lige så gode som fiskerne, der sejlede jøderne til Sverige?

Menneskesmuglere, som hjælper syriske flygtninge, kan sammenlignes med de danske fiskere, der reddede jøder til Sverige under Anden Verdenskrig, mener forskningschef. Han efterlyser et mere nuanceret billede af menneskesmuglere.

Sejladserne med jøder over Øresund betragtes i dag som en af besættelsestidens største heltegerninger, men ville i dag givetvis blive kategoriseret som menneskesmugling, lyder det fra flere kanter. Ude af proportion, lyder det fra andre. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis redningen af de danske jøder var foregået i dag, ville fiskerne formentlig blive straffet for menneskesmugling.

Det mener forskningschef for Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen, som ser en direkte parallel mellem de danske fiskere og de menneskesmuglere, som i øjeblikket hjælper syrere på flugt fra den blodige borgerkrig ind i Europa og Skandinavien.

»Det er tankevækkende, at vi i dag hylder de danske fiskere som helte, samtidig med at vi i Danmark og internationalt gør alt, hvad vi kan, for at straffe menneskesmuglerne i Middelhavet, selv om de langt hen ad vejen gør det samme som fiskerne i Øresund,« siger han.

Både dansk og international lov om menneskesmugling lægger vægt på smuglernes økonomiske vinding og graden af organisering som strafbare forhold. Begge dele gjorde sig gældende for de danske fiskere, påpeger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Hans pointe er, at de kriminelle menneskesmuglerne også hjælper »de rigtige«, og at klapjagten på dem derfor er forfejlet. EU-landene bør i stedet finde alternativer som sikrer, at flygtninge med krav på beskyttelse får bedre adgang til at søge asyl i Europa, mener han.

Siden august er antallet af syriske bådflygtninge i hele middelhavsregionen vokset markant. Flere lykkes med at nå helt til Skandinavien for at søge asyl, og som Berlingske fortalte fredag, anholder politiet ved de danske grænser i øjeblikket flere menneskesmuglere med syriske flygtninge i bilen end nogensinde før. Samtidig fejrer vi i denne måned 70-året for redningen af de danske jøder under Anden Verdenskrig. På flugt fra nazisterne blev omkring 7.000 jøder sejlet i sikkerhed over Øresund i oktober 1943. De farefulde sejladser betragtes i dag som en af besættelsestidens største heltegerninger, og så sent som i forrige uge modtog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) den svenske Raoul Wallenberg-medalje på vegne af de danskere, som hjalp jøderne til Sverige.

Thomas Gammeltoft ser flere paralleller mellem dengang og nu:

»Mange af de syriske asylansøgere, som vi ser øjeblikket, er på flugt fra de samme grundlæggende ting, som jøderne i 1943, nemlig krig og forfølgelse. Det er mennesker, som efter internationale regler har ret til beskyttelse, men som ikke har andet alternativ end at ty til menneskesmuglere for at komme ind i Europa eller Skandinavien,« siger han.

Også forfatter og journalist Thomas Hjortsø mener, at sammenligningen mellem menneskesmuglerne og de danske Øresundsfiskere er reel nok. Han har skrevet bogen »Den dyre flugt« fra 2010, hvori han kortlægger de massive pengestrømme, som lå bag jødernes overfart til Sverige.

»Man kan sige, at de danske fiskere var menneskesmuglere i ordets egentlige forstand. De tog penge for sejladserne, så det var i høj grad menneskesmugling. Især i betragtning af hvor store beløb, de tjente,« siger han.

Gennemsnitsprisen for at fragte en enkelt jøde til Sverige var 30.000 nutidskroner, og Thomas Hjortsø anslår i sin bog, at redningen af jøderne sammenlagt indbragte omkring 250 millioner nutidskroner – penge som primært gik til fiskerne. Der var dog også undtagelser, hvor danskere hjalp jøderne ganske gratis, understreger han. »Men for manges vedkommende var motivet først og fremmest pengene,« siger forfatteren.

Venstre: Grov historieforvanskning

På Christiansborg får sammenligningen mellem fiskerne og menneskesmuglerne hårde ord med på vejen. Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, mener, at der er tale om historieforvanskning:

»De danske fiskere satte livet på spil for at redde jøderne fra nazisterne. Nutidens menneskesmuglere har kynisk skabt en industri, som de tjener fedt på. Jeg synes, det er en grov sammenligning,« siger hun og slår fast, at Venstre er klar til både hårdere straffe og mere overvågning for at standse smuglerne. Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, bakker op:

»Sammenligningen mellem fiskerne og menneskesmuglere er helt ude af proportioner. Jeg har den opfattelse, at menneskesmuglere er dybt kriminelle mennesker, som har sat smuglingen i system for at tjene mest muligt,« siger han.

Thomas Gammeltoft-Hansen medgiver, at der selvfølgelig findes »totalt skruppelløse« menneskesmuglere, som kun har profit for øje. I Adenbugten har det for eksempel været normal praksis, at menneskesmuglerne startede sejlturen med at smide en passager over bord, så de andre holdt sig i ro. Men der er også smuglere, som selv er tidligere migranter og derfor sætter en ære i, at hjælpe andre samme vej, påpeger han

Enhedslisten: Brug for nuancer

I Folketinget er der i øjeblikket vidt forskellige bud på, hvordan menneskesmugling skal bekæmpes. Socialdemokraterne og SF ønsker mere overvågning og politisamarbejde mellem EU-landene, mens Enhedslisten foreslår, at Danmark tager imod flere kvoteflygtninge for dermed at fjerne en del af menneskesmuglernes kundegrundlag.

Partiets retsordfører, Pernille Skipper, kan godt følge parallellen mellem 1943 og 2013, og hun er enig i, at der er behov for at nuancere billedet af menneskesmuglerne:

»Det er ikke sort-hvidt det hele. Nogle menneskesmuglere gør det udelukkende for egen pengepungs skyld, men der er garanteret også nogle, som hjælper flygtningene af et godt hjerte. Det er vigtigt at huske, at de mennesker, der flygter fra Syrien, befinder sig i så desperat en situation, at de vil give alt for at komme væk fra Syrien, og for nogle af dem er menneskesmuglerne en vej ud,« siger hun.

Efter de seneste tragiske kæntringsulykker i Middelhavet, hvor flere hundrede bådflygtninge er druknet, har Europa-Kommissionen med formand José Manuel Barroso i spidsen skærpet retorikken over for menneskesmuglerne.

Næsten samtidig roste selvsamme Barroso »de tapre danske redningsmænd, der risikerede deres liv for at redde deres jødiske landsmænd under Anden Verdenskrig.«