Er Nørrebro blevet for poleret? »Det eneste, de går op i, er at tjene en masse penge«

Ugens overblik: Nørrebroerne spørger sig selv, om bydelen er blevet for pæn, og så koster det københavnerne 300 kroner at komme i Kongens Have på grundlovsdag. Weekenden byder på julerier, børnedrømme og kåring af den bedste varme vin, mens to nye film hiver fem stjerner i land. Velkommen til Københavnerposten.

Er Nørrebro blevet for meget café og for lidt rå æstetik, spørger beboerne sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nørrebro Lokaludvalg og Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hej!

Så er det sørme blevet fredag igen, og kendere vil vide, at fredag er lig med Berlingskes Københavnerpost. Hvis det er dit første besøg, så velkommen.

Her i Københavnerposten finder du et oprids af nyhedsugen i København og et kig på den forestående weekends begivenheder, som i overvejende grad står i julens tegn.

Og lad os så komme i gang.

I dag starter vi med at skrue tiden tre dage tilbage. Tirsdag aften var Nørrebros Lokaludvalg vært for en debat om gentrificering af bydelen, som har ry for at være Københavns mest multikulturelle kvarter.

For de af jer, der ikke for nyligt har slået ovenstående latinske fremmedord op, kommer definitionen her: Gentrificering er et fænomen, hvor unge og kreative grupper søger mod en nedslidt bydel med billig husleje, hvorefter caféer og smarte butikker dukker frem, før huspriserne tager himmelflugt og presser mindrebemidlede beboere ud.

Taler man om København, bliver Vesterbro ofte nævnt som eksempel.

Men er Nørrebro i den forstand det nye Vesterbro? Er byens mest multikulturelle bydel ved at sejre sig selv ihjel? Presser café-latté-udeservering, dyre restauranter og himmelfarende boligpriser virkelig beboere fra lavere sociale lag ud af bydelen? De spørgsmål var beboerne mødt op for at debattere.

I Teater Grobs lokaler på Nørrebrogade kunne de omkring 90 fremmødte vælge mellem kandevarm »kommunekaffe« og en gratis café latte fra cafeen.

Imens de fleste fremmødte sippede en fancy kaffe fra caféen, kridtede panelet banen op.

Natasha Al-Hariri fra Medborgerne fortalte en sigende historie om en præst på Nørrebro, som for nylig viede et akademikerpar og dagen efter måtte begrave en lokal kvinde, som havde været død i 14 dage.

Begravelsen var blevet udskudt, fordi det tog tid at samle alle kvindens venner, der alle sammen var flyttet til Lolland og Falster.

»Det her er mennesker, som er født og opvokset på Nørrebro. Og de bliver jo skudt ud af byen. Det er sgu et problem,« lød det fra Al-Hairi.

Ved siden af hende i panelet var redaktør på Weekendavisetn Søren Villemoes bekymret for, at Nørrebro med de ressourcestærkes indtog er i fare for at miste den rå æstetik. At bydelen med renoverede facader og smarte caféer bliver for pæn.

»Heldigvis er der så meget socialt boligbyggeri, at det altid vil være et meget sammensat område. Det bliver aldrig Østerbro eller Vesterbro,« sagde Søren Villemoes, som blev bakket op i den pointe af den tidligere stadsarkitekt i København, Jan Christiansen, som også sad i panelet:

»Nørrebro skal nok klare sig. Men I skal kæmpe for det«.

Ikke desto mindre var flere fremmødte beboere bekymrede. Nogle fordi stigende huspriser gør det umuligt for deres voksne børn at blive boende i bydelen.

»Jeg kan kun håbe, at de får nogle rige venner, de kan flytte sammen med. For jeg kan ikke hjælpe dem. Jeg ejer ikke noget,« sagde en kvinde med fire børn og en lejet lejlighed på Lundtoftegade.

Andre var frustreret over støjen og balladen fra de mange nye caféer, barer og restauranter omkring Skt. Hans Torv, Blågårdsgade og ud til søerne ved Dronning Louises Bro.

»Det eneste, de går op i, er at tjene en masse penge,« lød det blandt andet.

»Jeg føler, at jeg bor i en ungdomsghetto,« bemærkede en 77-årig kvinde.

Efter et stykke tid nåede mikrofonen en bredskuldret ung mand med fuldskæg.

»Er der ikke også noget positivt ved gentrificeringen på Nørrebro? Er det ikke en god ting, at ressourcestærke flytter til, så niveauet bliver løftet i folkeskolerne? Og er en café ikke bedre, end at der ikke er en café?« spurgte han med midtjysk accent.

En anden tilflytter, en ung mand oprindeligt fra Allerød, følte sig også ramt af debatten og pointerede stilfærdigt, at »man skal passe på, at man ikke bare ender med at pege fingre af dem, der flytter hertil«.

Debatten sluttede med en opfordring fra Natasha Al-Hariri til Nørrebros borgere om at banke på døren ind til naboen og komme hinanden mere ved. Og til at fortsætte debatten om bydelens udvikling.

Den opfordring griber Københavnerposten hermed:

Du skal også vide, at:

Brug weekenden på:

Ugens længeventede:

Fans har ventet længe, og nu er J.K. Rowlings opfølger til Harry Potter her endelig: Fantastiske skabninger og hvor de findes. Berlingskes filmanmelder forærer fem stjerner for et »overvældende fyrværkeri af effekter« samt »de gode karakterer, det konsekvent gennemførte filmunivers og den velsmurte handling«.

Ugens film:

Hvad sker der, når tre par og en singlefyr sætter sig om et bord og igangsætter en leg, hvor mobiltelefonerne skal ligge frit fremme, så hele selskabet kan følge med i SMS’er og notifikationer? Det spørgsmål søger den italienske film Perfect Strangers at besvare, og den gør det til fem stjerner, fordi »idéen er original og forrygende foldet ud i et manuskript, der både har humor og alvor i sig«.

Du kan også:

  • Shoppe julegaver og julepynt, når Finders Keepers er tilbage i juleklæder lørdag og søndag. Finders Eaters og Rebel Food vil også være på pletten og i weekendens anledning servere julet mad.
  • Overvære tusindvis af børns drømme blive projiceret op inde i Rådhushallen, mens der bliver serveret drømmekage og varm kakao. Det sker nu på søndag fra kl. 15.45 og er en del af den store nationale indsats Go Creative. Kuldeforskrækkede og ikke-københavnere kan streame lysinstallationen online.
  • Smagsbedømme gløgg, når Torvehallerne på søndag inviterer til VM i den varme vin med tørrede frugter. Arrangementet er gratis at overvære, og der vil være smagsprøver til de fremmødte.
  • Være med til at skyde Tivolis julesæson i gang, når haven fra nu på lørdag vil være julepyntet og beklædt i lys. Kl. 16.30 bliver det store juletræ tændt, og i år er det Stig Rossen, som skal trykke på knappen side om side med julemanden.

Forresten:

Kan københavnske studerende komme gratis hjem til jul, når Anthon Berg tilbyder et lift med julebussen. Det kræver imidlertid, at man er villig til at sprede juleglæde blandt sine medmennesker.

God weekend!