Er Kronprinsparret ved at overtage tronen?

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary påtager sig flere og flere af kongehusets opgaver.

Foto: WILLIAM WEST / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er så småt ved at tage over på flere af de arbejdsområder og opgaver, som dronning Margrethe og prins Henrik har udøvet. Alene her i efteråret er det blevet til tre erhvervsfremstød, hvoraf de to suverænt har ligget på Kronprinsens skuldre.

Først var han i september med Dronningen og prinsgemalen i Rusland, senere gik turen til Australien med kronprinsesse Mary, og senest i sidste uge stod Frederik i spidsen for et stort erhvervsfremstød i Vietnam, hvor der også var fejring af 40 års diplomatiske forbindelser mellem Vietnam og Danmark.

Fokus fra alle sider

- Jeg har været på erhvervsfremstød for Danmark, siden jeg var 19 år. Det første var til Japan, men opgaverne er blevet mere koncentrerede, og der er fokus på fra alle sider. Jeg er glad for at komme ud at vise det danske flag i de forskellige lande. Jeg kan lide at rejse for Danmark og være med til at skabe eksport, siger kronprins Frederik til B.T.

Sammen med kronprinsesse Mary er han langsomt, men sikkert i gang med at skabe en ny stil i form af et mere åbent, mere anderledes og moderne monarki. Under de seneste erhvervsfremstød og besøget i Vietnam er der blevet talt meget med de deltagende danske virksomheder. Det blev til mere end håndtryk og høflighedsfraser. Kronprins Frederik spurgte meget interesseret til de danske virksomheder, som deltog. Det skete på en afslappet facon, hvor også de danske virksomhedsledere, som deltog i snakken, blev mere afslappede.

Vigtigt at stå sammen

- Jeg får meget ud af at snakke med virksomhedslederne og får en fornemmelse af, hvad der rører sig i udlandet, set med danske briller. Det er vigtigt, vi står sammen og forbereder os godt. Så får vi det mest optimale ud af det. Det er jo trods alt eksporten, vi skal leve af alle sammen, siger kronprins Frederik under et interview på Hotel Sheraton i Ho Chi Minh City, Vietnam.

I fars fodspor

- Jeg har et specielt forhold til Vietnam gennem min far. Jeg synes, jeg kender Vietnam godt, fordi jeg har hørt om det i min barndom og min ungdom. Jeg har en behagelig fornemmelse af at gå i min fars fodspor. Min far er jo vokset op her. Jeg var her for to år siden med mine forældre og Kronprinsessen, og det er sjovt at møde nogle af dem, jeg mødte dengang, fortæller Frederik.

- Jeg kan lide den vietnamesiske kultur. Jeg har et godt kendskab til den vietnamesiske mad gennem min far. Den vietnamesiske livsanskuelse er kommet ind under huden. Jeg synes, landet er smukt, og det er ikke usandsynligt, at jeg vil tage på en rigtig familieferie til Vietnam. Vietnam er ved at være et godt turistmål og et egnet for børnefamilier, fortsætter han.

Mary var trækplaster

For et par uger siden indledte kronprinsparret et stort fremstød i Australien, hvor de tog mange kegler. Mary var det helt store trækplaster i medierne, og da Kronprinsen efterfølgende rejste til Vietnam, tog kronprinsesse Mary til Tasmanien med alle fire børn. Her blev de i fredags genforenet med familiefaderen Frederik.