Er han dansk golfs nye Thomas Bjørn?

Med en imponerende sejr i Turkish Airlines Open på herrernes Europa Tour har det bare 26-årige golftalent Thorbjørn Olesen placeret sig helt i toppen af dansk golf.

Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nervepirrende dag på golfbanen endte lykkeligt med champagne og en præmiecheck på over en million euro, da dansk golfs unge håb, den bare 26-årige Thorbjørn Olesen, søndag eftermiddag vandt den vigtige turnering Turkish Airlines Open.

Det var Olesens fjerde sejr på Europa Tour’en – og for tredje sæson i træk. En bedrift, Thomas Bjørn er den eneste danske spiller, der hidtil har præsteret. Olesen kan nu forvente at rykke ca. 25 placeringer op på verdensranglisten fra den nuværende 92. plads.

At dagen blev så nervepirrende kan måske være svært at forstå for uindviede, al den stund Thorbjørn Olesen efter de tre første spilledage lå på en score på 18 under par og hele syv slag foran nærmeste konkurrent. Men i løbet af den sidste spillerunde mistede han en stor del af sit forspring, der med ni huller tilbage var nede på bare to slag. Derfor betyder sejren, der endte med at blive på tre slag over David Horsey og Li Haotong, meget mere end pengene og den forbedrede placering på verdensranglisten, lyder det fra Olesens mangeårige træner i Værløse Golfklub, Lars Nysøe.

»Sådan et stort forspring, hvor man nærmest allerede er udråbt som vinder, selv om man stadig mangler at spille 18 huller, er bestemt ikke verdens letteste opgave for en ung spiller. Derfor er det i virkeligheden lidt af et mesterværk, at han klarede den,« siger han.

Men det er netop et bevis på den mentale styrke, der er Thorbjørn Olesens særlige kendetegn, fastslår Lars Nysøe, der har kendt ham siden barndommen. Thorbjørn Olesen er opvokset i Værløse, og allerede da han var syv år, tog hans far ham med på golfbanen. Det var her, Lars Nysøe som nyansat pro i 2000 spottede det unge talent.

»Han stod og ventede på at tee’e ud og fordrev tiden med at slå sin bold over et lille gærde ved tee-stedet, igen og igen. Og jeg tænkte, at det var da helt vildt, hvad han kunne med den bold. Så jeg fulgte ham et par måneder og kunne se, at han havde et virkeligt godt sving,« fortæller han.

»Men det er der jo så mange unge golfspillere, der har. Det særlige ved Thorbjørn var hans mentale styrke, som allerede dengang var helt unik. Selv om han startede dårligt ud, kom han næsten altid hjem med en god score – det er der ikke ret mange juniorspillere, der kan. Når først det går galt for dem, plejer det gerne at ende helt i hat og briller. Selvfølgelig kan han ærgre sig over en bogie, men inden han når næste hul, har han strøget ærgrelsen af sig og fokuserer kun på næste slag.«

Fokuserer helt på sit eget spil

Russell Taylor er chefpro i naboklubben Furesø og tidligere landstræner. Han har fulgt Thorbjørn Olesen i en årrække og viger ikke tilbage for at sammenligne den unge spiller med dansk golfs grand old man, Thomas Bjørn.

»Ligesom Thomas Bjørn har Thorbjørn en evne til at hvile i sig selv og fokusere på sit eget spil uden at lade sig påvirke af omstændighederne. Han kan godt gå ind til en turnering uden måske at være i sin bedste form og vinde alligevel,« siger han.

Dagens sejr kommer da også efter en sensommer, der ikke helt er gået efter Thorbjørn Olesens hoved – han har især mistet mange put. Det gjorde han til gengæld ikke i weekendens turnering, hvor næsten alt med putteren lykkedes.

»Han er utroligt god til at fokusere på det, der er gået godt, og ikke lade dårlige resultater skrue sig ned uge efter uge. Det er et kæmpe talent,« siger Russell Taylor.

»Og selv om han ikke er særligt gammel, har han virkelig viljen til at vinde og spille lige op med de bedste spillere i verden,« tilføjer han.

Værløse fejrer sejren

Thorbjørn Olesen bor i dag i London, men er fortsat medlem af barndomsklubben i Værløse som æresmedlem. Og det er en begejstret klubmanager, Tine Lunding Strunch, der i dag lader Dannebrog gå til tops i klubbens flagstang – ligesom det i øvrigt sker i alle landets golfklubber, når en dansk spiller har sejret på Europa Tour’en.

»Thorbjørn er en virkelig dejlig, glad og positiv fyr og helt nede på jorden på trods af, at han jo nu er en superstjerne,« siger hun.

»Efter at han flyttede til London, ser vi ham selvfølgelig ikke så tit, men han kommer stadig indimellem og spiller en hyggerunde med sin far.«

I det hele taget er Thorbjørn Olesen kendt som en livsnyder, der elsker at være sammen med vennerne og familien. På golfbanen er målet på længere sigt at opnå en placering i verdensranglistens top 10 og en fast plads på den amerikanske PGA Tour og deltagelse i Ryder Cup.