Er flygtninge mest kriminelle?

Venstre vil nu undersøge muligheden for at registrere, hvor kriminelle udlændinge kommer fra.

En kriminalstatistik med angivelse af de kriminelles oprindelsesland står på ønskelisten hos flere af landets integrationskonsulenter. Efter nytår vil Venstres retsordfører Kim Andersen tage statistikken op med justitsminister Lene Espersen (K) og de øvrige retsordførere i Folketinget.

Initiativet kommer, efter at integrationskonsulent Manu Sareen fra København har efterlyst en mere målrettet indsats i forhold til kriminalitet blandt etniske grupper.

»Vi har længe vidst, at personer med somalisk og palæstinensisk baggrund laver mest kriminalitet. Lad os nu lave en undersøgelse, så vi kan målrette indsatsen og hjælpe folk bedst muligt,« siger Manu Sareen. Han medgiver gerne, at det kan være et problem at hænge enkelte grupper ud. Men kun på kort sigt.

»På langt sigt vinder man meget mere,« siger han.

Kort lunte ender i vold
Hverken Politiet eller Rigsadvokaten, der er anklagemyndighed, har tilgængelig statistik over kriminelles nationalitet. Men ligesom Manu Sareen oplever integrationskonsulent Esma Birdi kriminalitetsproblemerne blandt unge somaliere og palæstinensere. Bl. a. via sit arbejde, hvor hun underviser politiaspiranter i at takle problemerne med disse grupper.

»De kommer fra lande, hvor krig og ødelæggelse er en del af hverdagen. Især palæstinensere er enormt frustrerede over deres situation og har ikke fået bearbejdet deres traumer. Det gør, at de har en kort lunte, og det kan meget hurtigt ende i vold eller en anden form for kriminalitet,« siger Esma Birdi.

Hun mener, at et register over kriminelles nationalitet vil være fornuftigt.

Integrationskonsulent Fahmy Almajid, der arbejder blandt unge i belastede boligområder, er imod idéen om at kategorisere kriminelle efter oprindelsesland.

»Jeg giver ikke fem flade ører for det. Jeg mener, at det sociale spiller en stor rolle. Somaliere og palæstinensere er præget af stor arbejdsløshed her i Danmark. De bor ofte i ghettoer med høj kriminalitet,« siger Fahmy Almajid og uddyber:

»Somaliere og palæstinensere lever ofte i parallelsamfund, hvor de isolerer sig. Der opstår konflikter, fordi forældrene presser deres børn til at leve under normer, de ikke kan leve op til. Det er her problemerne kommer, fordi børnene og de unge mangler støtte og søger trøst i de kriminelle miljøer.«