Er dit nærområde i farezonen for at blive lukket ned? Tjek det her

Tre sogne er allerede lukket ned. Men ifølge Berlingskes opgørelse er der yderligere fem sogne, der er tæt på at opfylde de tre nedlukningskriterier, som myndighederne har fastsat. Sker det, vil det betyde, at skolerne i området lukkes midlertidigt. Her kan du se tallene for dit nærområde.

Fem sogne ligger ikke langt fra nedlukningsgrænsen. Reglerne indebærer, at skoler – samt lokaler med aktiviteter inden for kultur og idræt – skal holdes lukkede. Tjek dit eget nærområde nederst i artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Ud over tre allerede lukkede sogne er yderligere fem sogne i Danmark tæt på coronanedlukningsgrænsen.

Det viser en gennemgang, som Berlingske har foretaget.

Som Berlingske onsdag beskrev, er der tre kommuner i københavnsområdet, hvor skolerne, er i fare for nedlukning.

Men også sogne kan blive lukket automatisk ned.

Berlingske har på baggrund af data fra Statens Serum Institut set på, hvilke sogne der er tæt på kriterierne for nedlukning.

Skolerne i et sogn bliver lukket automatisk ned, hvis disse tre kriterier er opfyldt  på baggrund af den seneste uges tal:

– Incidens på flere end 400 nye smittede pr. 100.000 indbyggere.
– Antal smittede på mindst 20 personer.
– Positivprocenten er mindst to procent.

Gennemgangen viser, at fem sogne er mindst 70 procent af vejen mod en automatisk nedlukning på alle tre parametre. Det gælder:

  • Egebæksvang i Helsingør Kommune
  • Sankt Pauls Sogn i Københavns Kommune
  • Opstandelseskirken i Albertslund Kommune
  • Ravnsbjerg i Aarhus Kommune
  • Rønnevang i Høje-Taastrup

I de fem sogne ligger i alt ifølge Berlingskes tjek syv kommuneskoler, der altså kan blive lukket, hvis situationen forværres.

I sognet Egebæksvang i Helsingør Kommune er tallene snublende tæt på at leve op til nedlukningskriterierne. I sognet ligger flere kommuneskoler.

»Det ser rigtig skidt ud,« siger Marlene Harpsøe (DF), der er andenviceborgmester i Helsingør Kommune.

Hun kalder det »megairriterende«, hvis sognet må lukke ned, fordi det vil have en række negative konsekvenser i form børn, der ikke kan få fysisk undervisning, og familier, der må holde børnene hjemme, og for arbejdsgivere, der må være mere fleksible, fordi ansatte med børn bliver hårdere spændt for.

»Nu har vi haft corona i over et år. Jeg kunne bruge bandeord, men vi er meget trætte af det alle sammen. Det går ud over en masse mennesker, når for eksempel 44 unge mennesker holder fest i kælderen under Espergærde Bibliotek, som vi har set et eksempel på,« siger hun.

»Det er særligt de yngre aldersgrupper, som bliver smittet i øjeblikket, så det er særligt vigtigt, at de lader sig teste og desuden overholder restriktionerne,« siger Marlene Harpsøe.

To andre skoler i farezonen ligger i henholdsvis Albertslund Kommune og Høje-Taastrup, som er i forvejen i fare for nedlukning, fordi de som kommuner er tæt på at have en for høj incidens. Men der er altså områder og skoler i tre andre kommuner, der er i farezonen på grund af reglerne om nedlukning af sogne.

Nedenfor kan du se listen over alle landets sogne, og tjekke dit eget område for, om det er tæt på at blive lukket ned. Hvis du ikke ved, hvilket sogn din bopæl hører under, kan du slå det her op på sogn.dk ved at indtaste dit postnummer.

Artiklen er opdateret klokken 9:40 med kommentarer fra Marlene Harpsøe