Er din bil klar til den sibiriske vinterkulde?

Når den hårde frost og sneen rammer, bør du have det rigtige udstyr i din bil, skulle uheldet være ude. Her er tjeklisten, du bør gennemgå i den egen bil.

Det er vigtigt, at bilen er ordentligt klædt på, skulle den bryde sammen i den hårde vinterkulde. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Når vejene fryser, og sneen forvandler kørebanen til brun sæbe, stiger risikoen for uheld også.

Derfor er det en god idé at have klargjort bilen til de situationer, man kan ende med at stå i. Den type foranstaltninger kan Henrik Rasmussen, der er områdeleder hos Falck Assistance, gøre os klogere på.

Han giver et overblik over, hvilke ting du bør have med i bilen, når sibirisk vinterkulde og sneen er over os.

1) Værktøj

Ifølge Henrik Rasmussen er der flere typer værktøj, som er gode at have med i bagagerummet. Det er blandt andet en skovl og nogle gode arbejdshandsker.

»En skovl er en god idé at have med, så man kan grave sig fri, hvis man skulle fedte rundt i grøftekanten. Men hav også et par gode arbejdshandsker, som du kan tage fat med,« siger han.

Derudover er slæbetov og startkabler også fornuftige tilføjelser til værktøjskassen, ligesom du også skal huske at have en advarselstrekant i bilen.

2) Varm påklædning

Skulle bilen gå i stykker, så du sidder uden varme, er varme tæpper også en vigtig tilføjelse til bagagerummet, fortæller Henrik Rasmussen.

»Medbring eventuelt også noget varmt at drikke - i nogle tilfælde er det bedst at vente i bilen, hvis du kører fast,« siger han.

I den forbindelse skal du huske at have nok tæpper med til alle passagerer i bilen.

Varmt og praktisk tøj og støvler kan også være vigtigt nødvendigt, hvis man er tvunget til at gå ud i det kolde vejr.

3) Husk gps

Normalt bruger vi en gps til at finde vej, men i nødsituationer kan den også have en anden vigtig funktion. Ifølge Henrik Rasmussen kan en gps nemlig opgive din position til vejhjælp, skulle du køre galt eller kørt i stykker i snevejret.

I de situationer er det også vigtigt at have en fuldt opladet mobiltelefon med i bilen - alternativt kan du have en powerbank med, som kan lade telefonen op.

Har du en aftale med et vejhjælpsselskab, bør du også huske at have telefonnumrene til dem kodet ind, lyder det fra Henrik Rasmussen.

4) Dæk

Kører du rundt i det kolde vejr, er det også vigtigt at have de rette dæk på, fortæller Henrik Rasmussen.

»Kør kun ud, hvis du har vinter- eller helårsdæk på bilen. Sommerdæk står ualmindeligt dårligt fast i snevejr, og der er stor risiko for, at du kører fast eller ender i grøften,« siger han.

Ifølge loven skal dine dæk have et dækmønster på mindst 1,6 millimeter, og dæktrykket i vinterdæk skal være 0,2 bar højere end normalt. Så er det slidte vinterdæk, du kører rundt på, har de alligevel ingen effekt.

5) Vinterferie i udlandet

Kører du på skiferie i egen bil, er der ifølge Henrik Rasmussen også flere ting, du skal være opmærksom på.

Eksempelvis har andre lande forskellige krav til, hvilket udstyr du skal have med. Nogle lande kan blandt andet kræve, at du har en alkoholtester, snekæder eller gule veste med i bilen.

Husk derfor at undersøge disse særkrav på forhånd.

»Jeg vil også anbefale, at man har sine forsikringspapirer med i original udformning, og at man har sin registreringsattest med,« siger han.

Før du sætter snuden mod udlandet, bør du også undersøge, om du i din bilforsikring er dækket af SOS Internationals ordning med Rødt Kort. Den indebærer nemlig, at du også har adgang til vejhjælp i udlandet.

/ritzau fokus/