»Er det overtrædelse af våbenloven, når politiet bærer våben?«

Det giver ingen mening, at kronprins Frederiks livvagt er blevet sigtet for at følge efter Kronprinsens bil over den lukkede Storebæltsbro, siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er fuldstændig hovedrystende og tragikomisk, at en livvagt fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) er blevet sigtet i sagen om kronprins Frederik, der to gange i januar kørte over Storebæltsbroen, selv om den faste forbindelse var lukket på grund af stormen Egon.

Det mener Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, der ikke kan begribe, hvordan er PET-vagt kan blive sigtet for at gøre sit job med at beskytte Kronprinsen.

»Jeg tager mig til hovedet over denne sigtelse. PET-vagterne er sat til at passe på en VIP, som i dette tilfælde er Kronprinsen. Det er deres opgave at gå gennem ild og vand, og derfor er jeg fuldstændig uforstående over for, at vagten kan sigtes,« siger han.

»Der er jo tale om en form for udrykningskørsel, uden jeg kender de nærmere omstændigheder, og derfor er jeg virkelig overrasket over, at en PET-livvagt kan sigtes,« siger Claus Oxfeldt.

Betjenten fra PET er ifølge Radio24syv sigtet for overtrædelse af færdselslovens paragraf fire, hvoraf det fremgår, at »trafikanter skal efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg eller på anden måde«.

Hans forseelse består ganske enkelt i, at han og en anden livvagt fra PET kørte efter Kronprinsen, da den kongelige bil med registreringsnummer Krone 7 to gange passerede den lukkede bro lørdag den 17. januar. Det skete om eftermiddagen, da Kronprinsen skulle til sportsgalla i Herning, og igen sent på natten til søndag, da bilen med Kronprinsen og en følgebil fra Politiets Efterretningstjeneste skulle tilbage mod Sjælland.

»Selvfølelig skal politiet følge loven, men hvis man skal sammenligne, så er det også vold, når politiet laver magtanvendelser. Hvad bliver det næste? Er det overtrædelse af våbenloven, når politiet bærer våben? Det er så langt ude, at det efterhånden er komisk. Man har sat politiet til at løfte nogle opgaver i samfundet, hvor de har særlige beføjelser, og det er det samme i denne sag,« siger Claus Oxfeldt.

Mens PET-livvagten er både afhørt og sigtet, har myndighederne angiveligt intet foretaget sig over for Kronprinsens chauffør, der i begge tilfælde valgte at køre over broen, efterfulgt af livvagterne. Det er således stadig ikke klart, om det var Kronprinsen, der gav chaufføren ordre til at passere broen, eller om chaufføren tog den beslutning på egen hånd.