Er det ok at spise foran en fastende muslim? Og 9 andre punkter i »ramadan-guiden til ikke-muslimer«

Tusindvis af personer har reageret på et Facebook-opslag, der har som mål at tackle dilemmaer og spørgsmål om ramadanen.

Tarek Ziad Hussein. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tarek Ziad Hussein faster under ramadanen, og under muslimernes månedlange, hellige periode bliver han ofte spurgt, hvad man skal være opmærksom på som ikke-muslim.

Mandag aften lagde den 23-årige jurastuderende i København et opslag på Facebook med titlen »Ramadan-guide til ikke-muslimer«, der indeholder nogle af de største dilemmaer og spørgsmål.

Lad os tage punkt seks: »Hold afstand - for din egen skyld! Hvis du synes, at vi holder lidt fysisk afstand, så er det ikke fordi, at vi har noget imod dig. Det skyldes blot, at efter en halv dag uden mad og drikke kan vores ånde være rigtig ond. ‪#‎JustHonest‬.«

Tirsdag eftermiddag - 17 timer efter opslaget røg på - havde over 11.000 personer reageret på Tarek Ziad Husseins opslag, langt størstedelen positivt.

En af brugerne svarer til det omtalte punkt tre, at hendes »ånde efter en julefrokost med masser af sul skyllet ned med rige mængder Amarone lugter heller ikke af violer, så ånden skal I ikke høre et ondt ord for ... Tak for fantastisk og sjov guide, Tarek! Og Ramadan kareem til dig og dine.«

Guiden afføder mange forskellige diskussioner. En person skriver, at han har respekt for ramadanen, selv om han stadig ikke forstår fasteritualet. Han skriver desuden, at der er »lidt show-off over det«, og at han da »ville spise og drikke, selv om nogen ikke gav mig lov«.

Kort efter sætter Said Ilhan sig til tasterne med dette konstruktive svar:

Tarek Ziad Hussein siger til Berlingske, at han godt var klar over, at ramadan-guiden ville skabe noget debat.

»Men jeg havde aldrig regnet med, at den ville nå så langt ud. Jeg skrev guiden, fordi muslimer nogle gange godt kan være dårlige til at oplyse om deres ritualer, og fordi ikke-muslimer godt kan være lidt forudindtagede og derfor ikke kender til dem.