Er der to veje i dansk politik?

Inden for en uge har regeringen og Socialdemokraterne spillet ud med deres velfærdsudspil, som ventes at blive det helt store tema i den kommende valgkamp. Men hvad er egentlig forskellen? Og er der nu to klare veje i dansk politik?

»Velfærd eller skattelettelser?« Eller »Velfærd og skattelettelser?« Det er groft sagt de to veje, som vælgerne kan vælge mellem ved et kommende valg, hvis man skal tro henholdsvis Socialdemokraterne og regeringen, der nu begge har fremlagt deres forslag til hvordan velfærdssamfundet skal udvikle sig fremover.

Regeringen spillede i går ud med sin længe ventede kvalitetsreform med ikke færre end 180 konkrete forslag til, hvordan man kan forbedre kvaliteten i velfærden.

Blandt regeringens forslag er at bruge 50 milliarder kroner til forbedringer af bygninger i den offentlige sektor blandt andet hospitaler, skoler og institutioner. Og så skal der indføres 11 såkaldte kvalitetsstandarder, så brugerne af den offentlige service ved, hvad de kan regne med.

Hos Socialdemokraterne er man ikke kommet så langt som til at sætte kroner og øre på regnestykkerne. De nøjes med at sige, at deres forslag til fremtidens velfærd vil koste »et tocifret milliardbeløb«. Altså mellem 10 og 99 milliarder kroner!

Til gengæld er Socialdemokraterne langt fremme med deres såkaldte »velfærdsrettigheder«. Foreløbig har Socialdemokraterne fremlagt 29 meget konkrete forslag til rettigheder, som danskerne skal have i det offentlige system. Spørgsmålet er, hvad forskellen er på en »velfærdsrettighed« og en »kvalitetsstandard«.

»Vi vil indføre nøje udvalgte kvalitetsstandarder, men de bliver udformet sådan, at kommunerne ikke bliver sat ud af spillet. Folketinget og regeringen skal ikke bestemme alting. Vi skal tage udgangspunkt i det enkelte menneskes ønsker og behov,« sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen i går på sit pressemøde.

Dermed hentyder han til, at Socialdemokraterne kritiseres fra flere sider for at ville styre kommunerne alt for stramt. Populært sagt er det ikke en opgave for en politiker på Christiansborg at bestemme, hvor mange gange en pensionist skal i bad i Frederikshavn, mener kritikerne.

Elendig kopi
På den anden side mener Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt, at regeringen stjæler med arme og ben.

»De har forsøgt at lægge sig op ad os og kopiere vores politik. Men det er en elendig kopi. For det betyder, at borgerne ikke kan regne med, at tingene er i orden. Vores rettigheder lægger op til, at man igen kan regne med og have tillid til den offentlige sektor. Derfor skal det være noget, som borgerne har ret til,« lyder kommentaren fra S-formanden.

For den almindelige vælger kan det ende med at blive et spørgsmål om tro. Hvem tror de mest på? Tror de på, at regeringen reelt vil lave et kvalitetsløft, eller tror de på at regeringen - som Socialdemokraterne påstår - slet ikke kan løfte kvaliteten i velfærden, når der er blevet brugt penge til skattelettelser?

Og det leder frem til det sted i dansk politik, hvor valget står klarest: Skat!

Socialdemokraterne har gjort en dyd ud af at love danskerne, at de fortsat vil tage en lige så stor del af lønchecken som i dag.

»Det bliver ikke billigere at blive dansker,« som Helle Thorning-Schmidt siger. Til gengæld vil hun love, at hun bruger alt, hvad hun kan finde på velfærd.

Det vil regeringen ikke. I går spillede den endelig ud med skattelettelser - eller skatteomlægninger - alt efter temperament. Hvis VK-regeringen fortsætter, falder skatten. For der er både plads til skattelettelser og velfærd, mener regeringen.

Valget venter.