Er der noget godt at sige om VM i Qatar? »Jeg har faktisk en lille smule ubehag ved at svare på det«

Der er meget lidt, som kan overraske senioranalytiker Stanis Elsborg fra Idrættens Analyseinstitut, når det handler om, hvad Qatar kan finde på. Emiratet har imidlertid gjort et bravt forsøg i den seneste tid.

Listen over tvivlsomme beslutninger fra Qatar bliver længere og længere. Senest blev to norske journalister anholdt angiveligt for at udføre deres arbejde, og i lyset emiratets VM-værtskab er der behov for et alvorligt eftersyn af, hvem vi omgås, mener senioranalytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken har haglet ned over Qatar i mere end ti år, lige siden det blev besluttet, at VM i herrefodbold i 2022 skal finde sted i Qatar.

For VM skal afholdes i emiratet, som på mange punkter rimer exceptionelt dårligt på Vestens definition af menneskerettigheder.

Debatten om værtskabet blussede op på ny, da to norske journalister fra mediet NRK – ifølge NRK selv – blev anholdt og tilbageholdt i omtrent 30 timer.

Ifølge nyhedsbureauet NTB udtalte Qatar via en pressemeddelelse, at anholdelsen skyldtes, at de to journalister filmede et sted, hvor de ikke havde tilladelse til at filme.

En velsmurt maskine

Stanis Elsborg er senioranalytiker ved Play the Game – en afdeling under Idrættens Analyseinstitut – som arbejder for at højne sportens etiske standarder og fremme demokrati og ytringsfrihed i sport.

Han har ved flere lejligheder gestaltet sig som dreven kritiker over for Qatar, og emiratets anslag mod menneskerettigheder kan næsten ikke overraske ham. Næsten.

»I forhold til pressefrihed er det ikke, fordi det ser særlig godt ud i Qatar. Der er mange eksempler, som ligner det, vi har været vidne til over de sidste mange år. På den måde er det ikke nødvendigvis overraskende,« siger han:

»Og så alligevel …«

»Qatar har en meget, meget velsmurt maskine for, hvordan VM skal komme til at fremstå.«

Ifølge Stanis Elsborg har Qatar i de seneste år været på charmeoffensiv og været særdeles opmærksom på, hvordan verdensmesterskabet skal markedsføres.

Er du overrasket over tilbageholdelsen af de norske journalister?

»Jeg er overrasket over, at de gør det nu, når de er så tæt på afholdelsen af VM. Det virker på mig en smule besynderligt. Men i det store hele er det jo ikke så overraskende, for det er noget, der er blevet gentaget mange gange.«

Folk glemmer FIFA

Ifølge det britiske medie The Guardian er omtrent 6.500 migrantarbejdere fra blandt andet Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka døde, siden værtskabet blev tildelt Qatar. Det er migrantarbejdere, som i store træk har været hentet til emiratet på grund af opførelsen af blandt andet et nyt fodboldstadion.

Stanis Elsborg, er det jeres officielle holdning, at man burde afholde sig helt fra at have noget med Qatar at gøre i forhold til sportsbegivenheder?

»Det er et komplekst svar, for noget af det, som også ryger ud af debatten i øjeblikket, er, at Qatar fik det på ulovlig vis. De bestak sig til det her mesterskab. Over de seneste år har migrantarbejdernes forhold fyldt meget – også med rette – men på den måde er det også lidt som om, at elefanten i rummet slipper uden om kritikken. Nemlig FIFA.«

Urimeligt at skulle retfærdiggøre

I oktober tildelte Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) klubverdensmesterskabet i 2022 til de Forenede Arabiske Emirater. Når det kommer til dårlige beslutninger, kan de to stater nærmest komme ud på ét, mener Stanis Elsborg.

Begynder Europa ikke at rette sin kritik mod fodboldforbundet, siger Stanis Elsborg, kommer vi til at stå i en lignende situation igen.

Er der nogle positive konsekvenser ved at afholde VM i Qatar? Eksempelvis ved, at vi som vestlige ambassadører kommer på besøg og skaber opmærksomhed om menneskerettigheder?

»Jeg forstår godt spørgsmålet, men jeg har faktisk en lille smule ubehag ved at svare på det, for det, der ligger til grund for, at vi skal pege på nogle positive ting, er så forfærdeligt. Det bygger på korruption og mange migrantarbejderes dødsfald. Det er næsten urimeligt at skulle retfærdiggøre, at der kan komme noget positivt ud af det,« siger han:

»Når det er sagt, er der kommet det ud af det, at vi aldrig nogensinde før har haft en så nuanceret og perspektivrig debat om forholdet mellem sport, politik og menneskerettigheder. Bare i Danmark har debatten udviklet sig markant, så vi nu i endnu højere grad diskuterer det fremfor bare at sige, at vi ikke skal blande sport og politik.«