Er der en konkret trussel mod Paludan? »Det er vores vurdering«

Tirsdag eftermiddag aflyste Københavns Vestegns Politi en varslet demonstration for højrefløjspartiet Stram Kurs. Det skete i løbet af to timer, hvor informationerne rullede ind – og de tegnede et »ubehageligt« billede af, hvad der kunne være under opsejling.

Rasmus Paludan demonstrerede tirsdag i Lyngby, efter at demonstrationer på først Blågårds Plads på Nørrebro og siden i Bagsværd blev aflyst af politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

På to timer blev det for farligt til at lade højrefløjspolitikeren Rasmus Paludan demonstrere i Bagsværd. Det korte tidsrum var nok til at det stod klart for Københavns Vestegns Politi, at truslen mod partilederen for det islamkritiske højrefløjsparti Stram Kurs var for stor til at den varslede demonstration kunne løbe af stablen.

»Det er vores vurdering, at der er en persontrussel imod ham,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen:

»Vi har tidligere haft Rasmus Paludans demonstrationer, uden at det har givet anledning til nogle problemer – men den måde folk taler om ham har fået en anden karakter. I dag er det mere alvorligt.«

Politiinspektøren uddyber, at der i løbet af de to timer rullede løbende informationer ind fra en række kilder, der tegnede et »ubehageligt« billede af stemningen for den forestående demonstration, hvor der blandt andet var opstået en større trussel fra folk med relation til bandemiljøet.

Ændret »farligheden«

Aflysningen af demonstrationen i Bagsværd kom som den anden af sin art i løbet af mindre end 12 timer. Tidligere på dagen blev en planlagt demonstration for Stram Kurs aflyst efter at politiet fandt en håndgranat på Blågårds Plads i hjertet af Nørrebro.

Protestaktionen skulle finde sted to dage efter, at den racismedømte og jurauddannede partileder, Rasmus Paludan, sidst havde demonstreret på Nørrebro.

Aktionen havde involveret afbrændingen af en koran, men havde eskaleret til konfrontationer mellem demonstranter og kampklædt politi, som siden spredte sig til flere dele af København. Optøjerne fortsatte ud på natten og efterlod brændende skraldecontainere og knuste ruder.

Fundet af en håndgranat betød imidlertid at mandagens protest blev aflyst – og få timer senere kom den samme melding fra Bagsværd.

»Selve arrangementets »farlighed« ændrede sig i forhold til, da vi gav tilladelsen,« siger Lauridsen.

Politiinspektør hos Københavns Vestegns politikreds, Mogens Lauridsen, siger, at fundet af en håndgranat i København er indgået i politikredsens beslutning om et demonstrationsforbud til Stram Kurs. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Han uddyber, at da politiet sideløbende havde fået oplysninger fra Københavns Politi om fundet af håndgranaten på Blågårds Plads og anholdelsen af mistænkt, der kørte rundt med en pistol, var et andet sikkerhedshensyn skabt.

»Vi har også selv haft nogle oplysninger om, at der skulle have været folk med pistoler. Der skulle også have været en kobling mellem de individer, der har kørt rundt med skydevåben, demonstrationen og Rasmus Paludan,« siger Mogens Lauridsen der uddyber, at ingen er anholdt og der fortsat er tale om efterretninger.

Som det ser ud nu: Ingen demonstration imorgen

Lauridsen understreger, at politiet gerne så, at borgere havde muligheden for at demonstrere, men Københavns Vestegns Politi har på nuværende tidspunkt ikke modtaget en officiel anmeldelse fra Stram Kurs vedrørende endnu en demonstration onsdag.

Politiet – uddyber han – er dog bekendt med, at partilederen allerede har offentliggjort en demonstration i bagsværd. Fra ordensmagtens side, vil man dog først tage stilling, når den skriftlige anmeldelse foreligger.

Men han tvivler på, at en demonstration vil kunne lade sig gøre.

»Det kræver, at noget ændrer sig i en bedre retning,« siger han.