Er »De Olympiske Lege« et problematisk fest-tema? Universiteterne er uenige

På Roskilde Universitet er det lykkes rusværterne at afholde Olympiade-temafest uden at modtage klager. Men temaet »De Olympiske Lege« blev problematiseret på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. »Begrundelsen var, at også dette tema opfordrede til, at man klædte sig ud som nationaliteter,« oplyser tutor. Begge parter begrunder sig med at være inkluderende.

Arkivfoto fra OL i Rio. (Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

Roskilde Universitet har afholdt temafester med udklædning uden at få klager.

Det oplyser den ene halvdel af rusformandskabet på Roskilde Universitet, Roar Sejr Bramming Hyldkrog. Blandt en håndfuld temaer, oplyser han, har det afholdt »Olympiade« i dette års introforløb.

»I rusforløbet har det været sjovt. Der har ikke været nogen klager, og der er ikke nogen, der er blevet kede af det,« siger han.

Jakob Krabbe Sørensen

»Begrundelsen var, at også dette tema opfordrede til, at man klædte sig ud i nationaliteter.«


Københavns Universitet har i de sidste uger været kritiseret for at skride ind overfor nogle temaer på Juridisk Fakultets introtur i starten af september. De mest omtalte undertemaer har været »mexicaner« og »indianer«, men på Det Juridiske Fakultet var temaet »De Olympiske Lege« også problematisk:

»Begrundelsen var, at også dette tema opfordrede til, at man klædte sig ud som nationaliteter,« oplyser tutor Jakob Krabbe Sørensen.

Universitetsdirektøren på Roskilde Universitet, Peter Lauritzen, bekræfter, at der ikke har været nogen lignende klager til universitetet over årets introforløb. Han kender ikke til, om der har været udklædningsfester på universitetet i dette studieår, men fortæller, at man som udgangspunkt gerne må holde udklædningsfester, så længe de er inkluderende.

I sine 12 år som universitetsdirektør har Peter Lauritzen oplevet et stigende fokus på introforløbene generelt. Både hvad angår nøgenhed og alkohol. Derudover ser han også et stigende fokus på diskrimination og krænkelse på de danske universiteter. Det har givet et øget fokus på inklusion.

På Københavns Universitet oplyser prodekan Stine Jørgensen, at udklædningerne skal ses i en sammenhæng med en række aktiviteter, som sker på introturene, og at man derfor skal se henstillingen om at genoverveje temaerne som et led af sammenhængen i et større arrangement. Hun kan ikke oplyse, om »en række aktiviteter« drejer sig om lege, der også skulle foregå på turen.

Prodekan Stine Jørgensen, Juridisk Fakultet på Københavns Universitet

»Vi er rendt lige ind i en reel samfundsmæssig tendens.«


Både RUC og KU forklarer sig med »inklusion«

En del af forklaringen fra Københavns Universitet lyder, at man har et stadigt voksende fokus på, at alle introforløb for nye studerende skal være inkluderende og ikke udelukke nogen af de deltagende. I 2016 ændrede man også retningslinjerne, så introforløbene er mere inkluderende.

På spørgsmålet om, hvorvidt Juridisk Fakultets reaktion og ageren kommer i kølvandet på det øgede fokus på køn, seksualitet og etnicitet i samfundet, svarer prodekan Stine Jørgensen, at hun ser det som et klart udtryk for den generelle skærpede opmærksomhed:

»Vi havde ikke tænkt på den her problemstilling på forkant. Igennem det sidste år med bl.a. #MeToo er der kommet en opmærksomhed på, at måske skal man ikke finde sig i så meget mere. Vi er rendt lige ind i en reel samfundsmæssig tendens,« siger hun.

Roar Sejr Bramming Hyldkrog fortæller også, at der særligt i år på Roskilde Universitet har været fokus på, at rusforløbet skal være inkluderende:

»Vi har haft en meget skærpet inklusionsfokus. Det betyder, at vi ikke klæder os ud på krænkende måder,« siger han.

Det har dog stadig været muligt at afholde temafester som Olympiade, børnefødselsdag og 80er-fest uden at modtage klager. Temaerne kommer til udtryk i pynt, musik og specielle drinks i baren. Og at dem, der har lyst, klæder sig ud, fortæller han.