Er AC en hårdkogt terrorist?

Det spørgsmål bliver besvaret i dag, når der afsiges dom i Sarajevo. Afgørelsen for stor betydning for den danske terrorsag fra Glostrup.

Det var i en lejlighed i dette hus, at dansktyrkeren AC og den svenske statsborger Maximus blev anholdt i 2005. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

Den nu 21-årige dansktyrker AC, der siden oktober 2005 har siddet fængslet i Sarajevo, er i dag klokken 14:30 én af hovedpersonerne i en større domsafsigelse.

Sammen med den svenske statsborger kaldet Maximus er han tiltalt for at have planlagt et større terrorangreb et unavngivent sted i Europa.

De to, der nægter sig skyldige, risikerer op til 15 års fængsel - måske endda 22 år, idet bosnisk lov gør det muligt at lægge straffene oveni hinanden.

Selvmordsvideo fundet i lejligheden

De tungtvejende beviser i sagen er blandt andet 20 kilo plastisk sprængstof, et selvmordsbælte, pistoler og en selvmordsvideo.

Berlingske Tidende fik sidste år indsigt i sagen, da én af vores journalister læste anklageskriftet.

I selvmordsvideoen lyder en stemme:

- Gud er stor. Her gør brødrene sig klar til angreb. De viser os de ting, de skal bruge til et angreb. Disse brødre er parat til, om Gud vil, at angribe de vantro, der dræber vores brødre og muslimer i Irak, Afghanistan, Shishan og mange andre lande.

Imens viser gør-det-selv-billeder, hvordan man fremstiller en bombe. Videoen blev fundet, da det bosniske antiterrorkorps en onsdag i oktober 2005, ransagede en stuelejlighed i en bygning i udkanten af Sarajevo.

- Dette våben vil blive anvendt mod Europa, mod de lande, hvis styrker er i Irak og i Afghanistan. Disse to brødre, de har solgt deres liv for at stille Allah tilfreds, for at hjælpe deres brødre og søstre. De er muslimer. Deres tid vil komme. De er parat til at angribe, tro derfor ikke, at vi har glemt jer. Vi er her, og vi planlægger alt og har alt parat. Dette er en meddelelse til jer, fortsatte VHS-båndets lydspor.

Uvist hvor angrebet skulle finde sted

Da antiterrorkorpset ransagede lejligheden i Sarajevo fandt man dansktyrkeren på et værelse.

Han var kommet til Sarajevo fem dage tidligere fra Danmark for at mødes med Maximus og sad nu i en sofa i lejligheden. I sin venstre hånd havde han en lyddæmpet, skarpladt pistol, og da en af de bosniske betjente så dette, fór han frem, slog pistolen ud af hånden på AC og overmandede ham.

Det er ikke kommet frem, hvor et eventuelt terrorangreb skulle have fundet sted.

Den danske terrorekspert, Lars Erslev Andersen, sagde i april sidste år til Berlingske Tidende:

- Selv om anklageskriftet ikke peger på et endeligt mål, ligner det umisgenkendeligt forberedelsen på en terroraktion. Og et forsøg på at tvinge lande med tropper i Irak og Afghanistan til at trække sig ud, har været en klar strategi i de aktioner, man har set i de seneste år, f.eks. ved terrorbomberne i Madrid i 2003, hvor der bevidst blev spekuleret i, at Spanien kunne være et svagt led i Irak-koalitionen.

Tråde til hjemlig terrorsag

Terrorsagen fra Bosnien har udover dansk-tyrkeren AC flere tråde knyttet til Danmark. Det bosniske anklageskrift forklarer, at da Maximus og AC i begyndelsen af oktober 2005 rejste fra henholdsvis Gøteborg og København til Sarajevo, fik de hjælp til at planlægge rejsen fra blandt andre en ung mand med initialerne AB fra Brøndby.

Og da bosnisk politi undersøgte ACs og Maximus' computere efter ransagningerne i Sarajevo, viste det sig, at de to via internettet havde haft flittig kontakt med tre personer i Storbritannien samt AB og flere andre i Danmark.

Det tip fik i slutningen af oktober 2005 dansk og britisk politi til at anholde en stribe personer i det formodede terrornetværk.

Herhjemme blev syv unge muslimer fra Storkøbenhavn - seks mænd og en kvinde - sigtet for medvirken til terror. Tre af dem er siden løsladt, men fire hovedmistænkte mænd mellem 16 og 20 år sidder stadig fængslet i det, der nu er kendt som terrorsagen fra Glostrup.

Her har politiet gennemgået mere end 150.000 telefonoplysninger og filer fra de sigtedes computere og mener ud fra det at kunne påvise, at de fire hovedmistænkte har haft flittig kontakt til AC og Maximus, før de rejste til Sarajevo.

De fire er derfor sigtet for at have deltaget i planlægningen af terror og for at have fremskaffet penge, der skulle betale for rejsen til Sarajevo og finansiere terroraktion, hvor end den skulle finde sted.