Epidemi kan overhale vaccinen

Vi kan risikere at epidemien er over os, før vi overhovedet har vaccinen, advarer Sundhedsstyrelsen. Men indsatsen mod influenza H1N1 er en samlet pakke, hvor vaccine kun udgør en del af indsatsen.

En tysk forsker arbejder her med vaccinen mod H1N1. Men vaccinen ventes ikke til Danmark før oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valentin Flauraud
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi overvejer selvfølgelig hele tiden, om der er grund til at ændre på strategien. Men vi har tænkt den grundigt igennem, og jeg er meget tryg ved den handlingsplan, vi har lavet.

Det siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, som kommentar til det faktum, at ikke blot USA, men også vore nabolande Norge og Sverige planlæger et langt mere intensivt vaccinationsprogram end det danske.

Mens USA vil vaccinere halvdelen af befolkningen har både Norge og Sverige betilt tiltrækkeligt ind til at kunne vaccinationsdække hele befolkningen.

Men det har Danmark ingen planer om. Der er købt 3,1 millioner doser vaccine, nok til at 1,55 millioner danskere kan blive vaccineret. Og det er tilstrækkeligt, vurderer Else Smith:

- Der er jo mange ting, der skal gå op i en højere enhed, siger hun:

- For det første kan vi risikere, at epidemien bryder ud, før vi overhovedet har en vaccine klar. Den får vi formentlig først i oktober måned. For det andet er en vaccine ikke uden bivirkninger. For det tredje skal folk vaccineres to gange med mindst tre ugers mellemrum, så det vil tage tid, før man har den fulde beskyttelse. Endelig står vi altså med en infektion, der er relativt moderat i sit forløb sammenligned med et klassisk forløb af en almindelig vinterinfluenza. I en normal sæson udleverer vi ca. 750.000 vacciner - så det er trods alt mange flere, vi planlægger at vaccinere nu, lyder det fra forebyggelseschefen.

Vaccinen er slet ikke lavet endnu
Derudover skal man huske, understreger Else Smith, at det ikke udelukkende er vaccine hele indsatsen mod influenza H1N1 forlader sig på.

Således opfordrer Sundhedsstyrelsen også til, at man selv tager sine forholdsrgler bl.a. ved at være omhyggelig med at vaske hænder og blive hjemme, mens man er syg.

- Og så har vi jo en hel del Tamiflu at behandle de patienter med, der får det dårligt. Så jeg ser det hele som en pakke. Vaccinen alene gør ikke forskellen på liv eller død. Og uanset om vi vaccinerede alle, er ingen influenza-vacciner 100 procent effektive, understreger hun.

Det er endnu ikke muligt at blive vaccineret mod influenza H1N1 i Danmark eller noget andet sted i verden. Sundhedsstyrelsen regner med at få de første portioner vaccine i oktober, og at de første danskere vil kunne blive vaccineret omkring den 1. november 2009.

Uvist om gravide skal vaccineres
Sundhedsstyrelsen og vacinationsgruppen har endnu ikke taget stilling til, om gravide skal tilbydes vaccine. Amerikanske forskere har advaret om, at gravide er særligt udsatte for H1N1, og museforsøg har vist, at fostre han tage skade, hvis moderen smittes med influenzaen.

- Det er rigtigt amerikanske data viser, at flere gravide er blevet indlagt under tidligere epidemier og har fået flere komplikationer, siger Else Smith.

- Men hvad angår museforsøgene, så er det for det første ikke det samme virus, og dertil skal man være forsigtig med at overføre erfaringer fra mus til mennesker.

Dertil kommer, at det ifølge forebyggelseschefen endnu ikke er dokumenteret, om den nye vaccine er skadelig for gravide - og ikke mindst fostre - eller ej:

- Vi vil gerne se flere resultater fra studier og evt. erfaringer fra lande, der får vaccinen før os, inden vi træffer den endelige beslutning, siger hun.

- Vi får jo først vaccinen til oktober, så der er tid til at vurdere, om vi tør tilbyde den til gravide. Og gravide er i forvejen i så tæt kontakt med sundhedssystemet, at vi hurtigt kan få fat i dem, hvis vi vurderer, at de bør vaccineres.