Ensomhed er lige så farligt som rygning

Førende forsker peger på langt højere frekvens af sygdomme og depression blandt ensomme mennesker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langvarig ensomhed er lige så farligt som rygning, konkluderer en af verdens førende ensomhedsforskere John T. Cacioppo.

Trods tiltagende problemer med ensomhed bliver tilstanden stadig ikke taget alvorligt, fordi den sociale smerte er langt mere tabubelagt end den fysiske. Det skriver Dagbladet Information.

Ensomhed er et menneskeligt livsvilkår, men ensomhed kan også være direkte dødeligt, viser professor John T. Cacioppos mangeårige studier.

Frekvensen af hjertekar-sygdomme, Alzheimers, depression med mere stiger betydeligt blandt personer, der føler sig ensomme over en længere periode.

For ensomhed handler ikke om antallet af venner, eller hvor meget tid vi er alene, forklarer professoren i psykologi og neurovidenskab fra Chicago Universitet, der netop har besøgt København.

- At opfatte sig som isoleret er værre end objektiv isolation, forklarer han overfor Information på baggrund af sin forskning blandt amerikanske unge:

- De, der har følelsen af at være ensomme, er ikke nødvendigvis mere alene end de andre.

Ensomhed er ikke det samme, som at den enkelte er mere genert, indesluttet eller deprimeret end andre. Men længere tids følelse af ensomhed giver den enkelte en adfærd, der får vennerne til at falde fra.

John T. Cacioppos forskning i ensomhed startede i 1994. Ensomhed var indtil da blevet studeret som en del af depression og i forbindelse med karaktertræk som generthed og indelukkethed. De biologiske og evolutionære effekter var der ingen, der havde forsket i.

At ensomheden har store konsekvenser for dødeligheden, er stadig ikke udbredt viden, for selv i videnskabelige kredse har folk svært ved at tro det, forklarer John T. Cacioppo.

- Ensomhed er lige så dødeligt som rygning. Derfor bliver vi nødt til at tage det alvorligt, siger han.

/ritzau/