Enorm stigning i sovemedicin til børn og unge: »Det er påfaldende og også bekymrende«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er klædt godt på fra morgenstunden.

Der er sket en voldsom stigning i antallet af børn og unge, der tager receptpligtig melatonin mod søvnproblemer. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

I dag kan du blandt andet læse om, at Hovedstadens Letbane kan blive over en milliard kroner dyrere end planlagt, at Mette Frederiksen rammer helt forbi med antallet af offentligt ansatte, og om en stor stigning i antallet af børn og unge, der tager sovemedicin.

Men vi begynder med historien om Forsvarets anskaffelse af et luftværn, der nu har udviklet sig til en intern skyttegravskrig.

Forsvarskommandoen angriber åbenmundet brigadegeneral

Sagen om et luftværn til at beskytte den stærkt forsinkede 1. Brigade, også kendt som Hærens knytnæve, udvikler sig nu til en offentlig slåskamp i Forsvaret.

Forsvaret er i færd med at købe et system, som Henrik Lyhne, Hærens næstkommanderende, ikke ville turde sende den i krig med. Det viste lækkede dokumenter i november.

For de fem milliarder kroner i kontrakten, der forhandles med Terma, er der kun lagt op til, at Forsvaret får langsomtskydende maskinkanoner – ikke de hurtigtskydende, som det kræver at bekæmpe blandt andet mindre droner og dronesværme.

Nu skyder viceforsvarschef Kenneth Pedersen direkte på Hærens åbenmundede næstkommanderende Henrik Lyhne.

Oplægget til et luftværn, som ikke kan skyde små droner og artilleri ned, skal slet ikke tages for pålydende. I stedet skulle det alene tjene til at sparke gang i processen, siger Kenneth Pedersen.

»Det er i virkeligheden et procespapir, ikke et slutpapir. Vi skal jo starte et sted. Så går FMI (Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, red.) ud og sonderer markedet,« siger han.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Hovedstadens Letbane kan blive over en milliard dyrere

Mangel på arbejdskraft, stigende priser og problemer med forsyninger betyder nu, at budgettet bag det milliardstore projekt Hovedstadens Letbane skrider.

Det er ikke længere sandsynligt, at byggeriet kan færdiggøres med det nuværende anlægsbudget på 8,2 milliarder kroner, fordi byggeriet i en længere periode har været »alvorligt udfordret«. Det skriver TV 2 Lorry på baggrund af en pressemeddelelse fra Hovedstadens Letbane.

»Først efter en nærmere gennemgang af økonomien vil det konkret kunne vurderes, hvor meget det samlede budget til at færdiggøre anlægget vil stige. Opskrivningen af niveauet for risici svarer til en forøgelse på 10-15 procent af det samlede anlægsbudget,« lyder det i pressemeddelelsen.

En forøgelse på ti procent af budgettet svarer til omkring 820 millioner kroner, mens en forøgelse på 15 procent svarer til omkring 1,2 milliarder kroner.

Den ekstra regning vil ende hos letbanens ejere, Region Hovedstaden samt 11 kommuner i hovedstadsområdet.

Letbanen skal strække sig over 28 kilometer mellem Lyngby og Ishøj og gå igennem otte kommuner med 29 stationer undervejs. Den er planlagt til at åbne i 2025.

Mette Frederiksen rammer helt forbi med antal offentligt ansatte

I august meldte regeringen ud, at antallet af offentlige job kun vil stige med 6.000 personer i løbet af et år.

Men nye tal viser, at den offentlige beskæftigelse er vokset gennem hele året og meget mere, end regeringen har regnet med.

Hvis regeringens spådom skal holde, skal der være forsvundet 30.000 ansatte i det offentlige i løbet af oktober, november og december. Det viser beregninger fra den liberale tænketank CEPOS.

»Coronapandemien medførte en berettiget og naturlig stigning i den offentlige beskæftigelse som følge af behov for sundhedspersonale, podere, vaccinatorer med videre. Men efter coronaudbruddet var håndteret, har man ikke – imod planen – formået at reducere den offentlige beskæftigelse,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos CEPOS.

Mette Frederiksen (S) er dermed den statsminister, der har været dårligst til at holde snor i antallet af offentligt ansatte. Under den afgående regering har det været planlagt, at den offentlige beskæftigelse skulle stige med 10.000 personer, men den er steget med 36.000 personer.

Læs hele historien hos Berlingske her.

Analyse: Er Ellemann for billigt til salg? På fem afgørende punkter kan han trække S til højre

Mette Frederiksen (S) er i gang med at forberede sine vælgere på et markant kursskifte.

»Råderummet til nye prioriteter er forbavsende begrænset,« skriver hun på Facebook med henvisning til, at der blandt andet mangler penge til psykiatri, nedbringelse af ventelister og de unge uden uddannelse og job.

Hun vil sikre en højere beskæftigelse, for »ellers går regnskabet ikke op«, lyder det.

I Venstres bagland er der bekymring for, at Jakob Ellemann-Jensen er ved at sælge sig selv for billigt og ikke for alvor er i stand til med sit eget udtryk at »teste reformviljen« hos Mette Frederiksen.

Det skriver Berlingske politiske kommentator, Bent Winther, i en analyse.

Og der er især fem områder, hvor Ellemann har mulighed for at trække Frederiksen til højre, mener Bent Winther:

Størrelsen på arbejdsudbuddet, skat, SU og videregående uddannelser, tilbagetrækning samt kontanthjælp og dagpenge.

Læs hele Bent Winthers analyse hos Berlingske her.

Enorm stigning i sovemedicin til børn og unge: »Det er påfaldende og også bekymrende«

De seneste ti år er antallet af børn og unge, der tager receptpligtig melatonin, steget voldsomt.

Melatonin er et hormon, som har betydning for søvnrytmen. Syntetisk fremstillet melatonin bruges i lægemidler, og dem udskrives der langt flere af end tidligere. Det skriver B.T.

De seneste ti år er antallet af børn og unge mellem 0-17 år, der tager receptpligtig melatonin, mere end tredoblet til 16.040 personer. For 18-24-årige er tallet blevet 7,5 gange højere.

Poul Jørgen Jennum er professor og overlæge ved Dansk Center for Søvnsygdomme på Rigshospitalet. Han har undersøgt brugen af melatonin til børn og unge uden diagnoser som eksempelvis adhd og autisme, hvor der er evidens for, at melatonin er en effektfuld behandling.

Han peger på, at en del af forklaringen på de store stigninger formentligt skal findes i den stigende mistrivsel blandt børn og unge med blandt andet stress- og angstsymptomer.

Om brugen af melatonin er for lav eller høj er svært at sige, men at det gives til flere og flere uden diagnoser er bekymrende, mener Poul Jørgen Jennum.

»Det er påfaldende og også bekymrende, at forbruget stiger, uden at vi ved, om det har en positiv effekt,« siger han til B.T.