Enorm klimaregning til Danmark

En kæmperegning på klimaområdet venter på Danmark, hvis vi skal betale vores retfærdige andel i en global aftale, siger en ny rapport fra nødhjælpsorganisation.

Der venter danskerne en massiv omstilling af samfundet og en enorm regning, hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne.

Danmark skal således i år 2030 reducere sin udledning af drivhusgassen CO2 med over 100 procent og skal hvert år betale mellem 6 og 12 milliarder kroner for at hjælpe verdens fattige lande med at bekæmpe og tilpasse sig klimaændringerne.

Det er budskabet i en analyse, som Stockholm Environmental Institute og den amerikanske tænketank EcoEquity har udarbejdet for Folkekirkens Nødhjælp. Analysen beregner, hvor stort et bidrag Danmark skal yde i en kommende klimaaftale.

Christian Friis Bach, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, peger på, at Danmark ikke alene skal skære CO2-udslippet hjemme helt ned, men også skal investere store beløb i CO2-reduktioner uden for landets grænser. De høje tal skyldes, at Danmark allerede "har brugt vores del af atmosfæren".

- En dansk indsats i den størrelsesorden er derfor uundgåelig, hvis vi skal holde temperaturstigningen under to grader. Lykkes det ikke, vil regningen blive langt større i form af massive forandringer, stærkt voksende fattigdom og millioner af klimaflygtninge, siger Christian Friis Bach.

/ritzau/