Enighed blandt kønnene: Mænd skal have mere barsel

Både kvinder og mænd i den fødedygtige alder ønsker, at mænd tager en større del af barselsorloven. Kun 20 procent af mødrene vil ikke gå på kompromis med deres egen tid hjemme.

En ny undersøgelse viser, at 82 % af alle kvinder gerne ser at mænd tager mere barsel - og at 70% af mændene også meget gerne vil tage mere barsel. Til april skal far Malte Kjems på barsel med Uffe, der nu er 3 måneder gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er bred enighed blandt kønnene. Barsel er ikke kun et anliggende for mor, og far er meget velkommen til at gå mere hjemme med baby, end det rent faktisk sker i dag.

Sådan lyder det i en undersøgelse blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 20-45 år, som Norstat har foretaget for Discovery Networks Denmark, og som Berlingske har fået indsigt i.

Konkret viser tallene, at 82 procent af kvinderne gerne ser, at mænd tager mere barsel. Det er nogenlunde i synk med mændenes ønsker. Her er 75 procent positivt stemt for, at danske mænd generelt skal have mulighed for at tage en større del af barselsorloven.

Alligevel holder kvinder i gennemsnit stadig over 10 gange så meget barsel som mænd, og de tal rykker sig ikke voldsomt.

»De højtuddannede kvinder vil gerne afgive barsel, og det handler nok også om, at de har et spændende job og ser et udviklingsperspektiv der. Generelt er det sådan, at jo højere uddannelse, jo mere lighed er der i hjemmet. Omvendt har kvinder med kortere uddannelse oftere en stor identitet i rollen som mor. Det er sværere for dem at afgive barsel,« siger Anette Borchorst, der er professor og kønsforsker ved Aalborg Universitet.

Jobbet afgør længden på mænds barsel

Spørger man kvinderne, om de er villige til at gå på kompromis med deres egen orlov, for at deres partner kan få mere, svarer 20 procent i følge undersøgelsen nej. Men længden på mænds barsel afgøres ikke kun i hjemmet. Der findes stadig brancher og virksomheder, hvor barsel er et »no go«.

»IT-branchen eksempelvis eller brancher med meget freelancearbejde. Tendensen er nok sådan, at arbejdspladskulturen visse steder er meget traditionel, selvom mange større virksomheder i eksempelvis finanssektoren, Novozymes, Ikea og Telia har lavet fine ordninger for mænd på barsel.«

Men hvad skal der til, før vi for alvor får flere mænd på barsel?

»Det flytter sig ikke, før vi får øremærket barsel. Det kan vi se fra erfaringerne i Sverige, Norge og Island. Her står mændene simpelthen i en bedre forhandlingsposition i forhold til arbejdsgiver,« uddyber Anette Borchorst.