Enhedslistens spidskandidat tredoblede stemmerne – stik modsat gik det Socialdemokratiet

Der er lang vej for Socialdemokratiets spidskandidat til at nå antallet af stemmer, som den forhenværende bykonge kunne mønstre. Enhedslistens Line Barfod fik imidlertid tre gange flere stemmer end sin forgænger.

Tre gange flere stemmer fik Line Barfod (th.), dette års spidskandidat fra Enhedslisten, sammenlignet med den forrige. Helt omvendt gik det Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunalvalget i København blev en stor sejr for Enhedslisten, hos hvem næsten hver fjerde københavner valgte at sætte krydset.

Spidskandidat Line Barfod blev den største stemmesluger i kommunen og fik 17.284 personlige stemmer.

Det er en massiv fremgang sammenlignet med forrige valg i 2017, hvor partiets spidskandidat hed Ninna Hedeager Olsen. Dengang kunne Hedeager Olsen mønstre 5.719 personlige stemmer.

Line Barfod har altså fået næsten nøjagtigt tre gange så mange stemmer som spidskandidaten i 2017.

Overborgmesteren ved valget i 2021 kom som bekendt til at hedde Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, men sejren var ikke i nærheden af at være så overbevisende for partiet som ved tidligere valg.

Sophie Hæstorp Andersen fik 11.039 personlige stemmer – 6.245 færre end Line Barfod.

Begge spidskandidater fra Enhedslisten og Socialdemokratiet er imidlertid milevidt fra at nå den absolutte stemmesluger ved valget i København i 2017.

Dengang hed spidskandidaten Frank Jensen – Socialdemokratiets siddende overborgmester – som fik 30.637 personlige stemmer.

Mens Enhedslistens spidskandidat har tredoblet stemmerne sammenlignet med den forrige, har Socialdemokratiets altså kun opnået godt en tredjedel af det antal stemmer, som Frank Jensen i 2017 kunne indkassere.

19. oktober 2020 trak Frank Jensen sig som overborgmester i København og som næstformand for Socialdemokratiet efter sager om upassende adfærd og krænkende opførsel i sin tid som overborgmester.