Enhedslisten vil have mystik om fortjenstmedalje opklaret

Enhedslisten kræver klart svar på, hvorfor amerikansk kaptajn blev hædret af Forsvaret med fortjenstmedalje.

Læs mere
Fold sammen

København: Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, vil nu have forsvarsminister Peter Christensen (V) til at gøre rede for, hvorfor en amerikansk kaptajn er blevet hædret med en fortjenstmedalje af det danske forsvar.

Det sker, efter at den amerikanske kaptajn, Bradley Grimm, forleden blev tildelt en fortjenstmedalje.

Ifølge forsvarschef Peter Bartram fik han medaljen for at have delt efterretninger, som "har haft stor betydning for vores soldaters sikkerhed og bidraget signifikant til at sikre et effektivt dansk bidrag til koalitionens indsats".

Men amerikanerne har en anden udlægning. Fra det amerikanske forsvarsministerium forlyder det, at kaptajnen fik medaljen for at have afværget et terrorangreb mod en skole i Danmark.

- Det kan ikke både være rigtigt, hvad det danske forsvar siger, og det, som amerikanerne siger. Lige nu står vi i en situation, hvor mystikken skaber utryghed, og derfor opfordrer jeg forsvarsministeren til at komme på banen, siger Nikolaj Villumsen.

Den eneste offentligt kendte sag i Danmark om et potentielt angreb mod en skole stammer fra 13. januar, hvor en nu 16-årig pige blev anholdt i Kundby i Nordvestsjælland.

/ritzau/