Enhedslisten vil genoplive Ritts billigere boliger

Enhedslisten i Københavns Borgerrepræsentation kræver, at regeringen får speedet op for en lovændring, der puster liv i tidligere overborgmester Ritt Bjerregaards kuldsejlede boligprojekt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København vokser støt i indbyggere, men det er alt for svært at få sig en bolig til en ordentlig pris. Derfor skal Københavns Kommune bl.a. selv iværksætte byggeriet af almene boligbyggerier, der ligger under de nuværende markedspriser. De er nemlig alt for høje, mener Enhedslisten.

- Selvom priserne er faldet de sidste år, så ligger de stadig markant over priserne i resten af landet og udgør et bolværk om hovedstaden. Derfor skal vi genoptage arbejdet med at få bygget de 5000 billige boliger, siger Enhedslistens medlem af Borgerrepræsentationen Morten Kabell.

Enhedslisten har derfor opfordret overborgmester Frank Jensen (S) til at rette henvendelse til SRSF-regeringen i et forslag, der skal vedtages på borgerrepræsentationsmødet på torsdag. I forslaget fremgår det, at bolig- og planlovgivningen, det bl.a."bliver tilladt at sælge kommunale grunde til priser, som giver private og almene bygherrer mulighed for at bygge billige boliger”.

Det var den tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard (S), der under sin valgkamp lancerede, at hun ville kæmpe for 5.000 boliger til fem tusinde kroner om måenden i løbet af fem år. Det blev dog ved ideerne, da Bjerregaard fik afslag fra den daværende VK-regering til netop at sælge byggegrunde til under markedsprisen til entreprenører, der vil bygge billige boliger.

Det er nu Enhedslistens forhåbning, at den nye regering er kommet på andre tanker.

Vil ikke begå Ritts fejl

Prisen på de mange billige boliger, vil Morten Kabell, dog ikke lægge sig fast på.

- Jeg vil ikke begå Ritts fejl og lægge mig fast på et bestemt beløb eller tal. Det handler om at få boligmarkedet udvidet, så vi får meget flere rimelige boliger til Københavnerne. Det er måske 10.000 boliger vi kan bygge, hvis vi bruger de kommunale grunde og laver et kommunalt boligselskab, så skal vi gøre det, siger han og tilføjer:

- Det må være op til boligøkonomer for at finde ud af, hvor langt ned i pris vi kan komme. Bygger vi på kommunale grunde, så vi ikke skal sælge dem, så kan vi komme væsentligt længere ned i pris, end det Ritt Bjerregaard ville i sin tid, siger han.

Udover at sælge kommunale grunde til priser, som giver private og almene bygherrer mulighed for at bygge billige boliger, skal kommunen også have lov til at bygge familieboliger og andre boligformer selv. Derudover skal de også bestemme, at der i et givent område skal bygges billige boliger,og endeligt skal de kræve af private bygherrer, at en vis andel af lejlighederne i et nybyggeri skal være billige boliger.