Enhedslisten kræver hætterne flået af Frederiksbergs falke

Enhedslisten vil befri de berømte jagtfalke i Frederiksberg Kommunes gamle byvåben for de hætter, der dækker deres hoveder og øjne.

Når Frederiksberg-rådmand Thyge Enevoldsen fra Enhedslisten ser kommunens gamle byvåben, så ser han dyrplageri.

De tre jagtfalke på skjoldet bærer nemlig de hætter, som jagtfalke traditionelt er udstyret med, så de forholder sig i ro, når de bliver håndteret og transporteret. De tre rovfugle symboliserer, at der indtil begyndelsen af 1800-tallet lå et såkaldt falkoneri på Falkoner Allé, hvor der blev opdrættet islandske falke til jagt og kongelige gaver.

Altså repræsenterer fuglene Frederiksbergs historie med royalt opdræt af rovfugle og en for længst forbudt jagtform, og netop hætterne på fuglene understreger, at det er jagtfalke og ikke bare almindelige vilde falke.

Men for Thyge Enevoldsen er de også udtryk for dyrplageri. Derfor kunne han og Enhedslisten heller ikke stemme for, da kommunalbestyrelsen på Frederiksberg mandag aften behandlede et forslag om at ændre lidt på byvåbenet, der oprindeligt er fra 1899 og senest er blevet justeret i 2001.

Ifølge kommunen er der »brug for at modernisere designlinjen, så den bliver mere tidssvarende« i forhold til kommunens digitale udtryk.

I stedet for at blot ændre en smule på bl.a. fuglenes kløer og andre detaljer i byvåbenet, burde kommunen helt fjerne hætterne fra de tre falke, mener Thyge Enevoldsen. I stedet kunne de blive udstyret med klokker eller andre effekter, der afspejler falkejagt.

»Nu har de siddet der med klapper for øjnene i 115 år og ikke set noget som helst,« siger han:

»Det virker som en lille sag, men når den nu kom forbi mit bord, kunne jeg ikke bare sige ja til den. Falkene sidder bare der med deres hætter på.«

Endnu bedre ville det måske være, hvis Frederiksberg Kommune fik et mere tidssvarende byvåben, mener Thyge Enevoldsen.

»Se på træerne i byvåbenet. De symboliserer landdistrikterne i kommunen. Men de er jo for længst væk. Måske ville det være bedre med en cykelrytter, der cykler ned ad Frederiksberg Allé. Det er i hvert fald mere tidssvarende end det nuværende,« mener han.

»Latterligt at tale om dyrplageri«

Men justeringerne bliver gennemført af et politisk flertal i kommunen, og det uden ekstra omkostninger for skatteyderne, oplyser rådmand Laura Lindahl, Liberal Alliance.

»Helt ærligt, så er det her fuldstændig latterligt at tale om dyrplageri. Så har falkene jo heller ikke fået noget at spise og drikke i over 100 år. Det er et våbenskjold, et logo, som det er nødvendigt at justere lidt på af en række praktiske årsager,« siger hun:

»Det her viser en politisk virkelighed, hvor man diskuterer småting i stedet for at diskutere alvorlige ting som den eksploderende grundskyld her på Frederiksberg, der truer med sende folk fra hus og hjem.«

Statens Arkiver oplyser, at sker der større ændringer i kommuners eller andre offentlige myndigheders såkaldte våbenføring, så skal de godkendes af Statens Arkiver. Det gælder eksempelvis nye figurer, at figurer bliver fjernet, eller at farverne bliver ændret.

Statens Arkiver behandler ikke aktuelle ansøgninger om ændringer i våbenføringer, men tog i forbindelse med kommunalreformen i 2007 stilling til flere sager, hvor kommuner enten skulle ændre eller have helt nye byvåben.