Enhedslisten klar med ny skat til velhavende danskere – i klimaets navn

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder.

Enhedslisten med Pernille Skipper i spidsen tager en grøn rigmandsskat med til klimaforhandlinger i morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en ny uge, som igen vil komme til at handle om coronavirussen covid-19, der fortsætter med at spredes over hele kloden. Her er de to vigtigste opdateringer fra natten:

  • Aktiemarkederne i Asien falder mandag tungt på bekymring over de økonomiske konsekvenser af det virusudbrud, der siden januar har spredt sig fra Kina til resten af verden. Et kollaps i olieprisen har samtidig forstærket panikken på finansmarkederne, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.
  • Flere end 3.000 personer har nu mistet livet som følge af coronavirus i det globale epicenter for virusudbruddet, Hubei. Det oplyser Kinas nationale sundhedsmyndigheder i deres daglige opdatering mandag morgen lokal tid. I hele Kina har i alt 3.119 personer mistet livet, mens flere end 80.000 smittetilfælde af coronavirus er bekræftet. Antallet af dødsfald har den seneste tid været aftagende. Det seneste døgn blev 40 dødsfald registreret i Kina. Sammenlignet med det foregående døgn er det fire dødsfald færre. Samlet er der nu registreret knap 110.000 smittetilfælde på verdensplan. Heraf er 61.000 erklæret raske.

Søndag kom det frem, at 35 personer nu er smittet med coronavirus i Danmark. Blandt andet en patient på Hillerød sygehus er blevet bekræftet smittet, hvorfor otte hospitalsansatte er blevet sat i hjemmekarantæne.

På Rysensteen Gymnasium har eleverne fået besked på ikke at møde ind i dag på grund af to uafhængige tilfælde af coronasmitte på gymnasiet.

Italien er fortsat det land i Europa, der er hårdest ramt af den smitsomme sygdom, og søndag fortalte de italienske myndigheder, at man i døgnet fra lørdag til søndag havde registreret 133 nye dødsfald som følge af coronavirus. Samtidig er 6.387 personer i Italien bekræftet smittede.

De italienske myndigheder tog natten til søndag en markant beslutning ved helt at lukke flere regioner i det nordlige Italien for ind- og udrejse. Det betyder at 16 millioner italienere reelt er i karantæne. Det fik de danske myndigheder til at skærpe rejsevejledningen og fraråde alle rejser til Norditalien. Og samtidig sendte Udenrigsministeriets Borgerservice en opfordring til danskere i Norditalien: Kom hjem med det samme.

Søndag kunne adm. direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, berette om et fald i rejseaktiviteten gennem lufthavnen på 33 procent som følge af coronavirussen. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

At hele verden holder igen med at rejse ud på grund af coronavirus, har aktionærer i flyselskaber sikkert vidst i en rum tid. Og søndag kunne adm. direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, berette om et fald i rejseaktiviteten gennem lufthavnen på 33 procent.

»Konsekvenserne for luftfarten har haft en størrelsesorden, som er hidtil uset. Vi har ikke set noget, der ligner det her, siden Anden Verdenskrig,« sagde direktøren til Ritzau.

Det var dagens corona-opdatering.

Skatteministeriet undlod at sende blodrøde advarsler videre til vagthund ved »en fejl«

Statsrevisorerne retter en skarp kritik af Skatteministeriet, fordi ministeriet ved »en fejl« har undladt at sende en række kritiske rapporter om alvorlige problemområder i skattevæsenet videre til Rigsrevisionen.

Det skriver Berlingske.

»Problemerne i skattevæsenet og manglende lyst til at blive kigget i kortene kan koges ned til to ord: ansvarsløshed og dårlig ledelse. En god ansvarsfuld leder bør have interesse i at få afdækket problemerne på tydelig vis, så der handles på dem,« lyder det fra statsrevisor Villum Christensen (LA).

Du kan læse hele historien ved at klikke her.

Huskøbere skal oplyses om risiko for oversvømmelse.

Vi springer til dagens Jyllands-Posten, hvor avisen kan fortælle, at flere eksperter nu peger på, at faren for, at danske boliger med tiden kommer til at opleve oversvømmelser, nu er så stor, at man bør indføre en risikovurdering i både byggetilladelser til nybyggeri samt tilstandsrapporter i forbindelse med hussalg.

»Det bør ligge i enhver byggetilladelse og enhver tilstandsrapport, hvad risikoen er for nye oversvømmelser – om man kan forvente at få erstatning, hvis havet stiger inden for de næste 20 til 40 år – på samme måde, som man i dag skal oplyse om målinger af bl.a. radon,« siger professor Karsten Arnbjerg-Nielsen fra DTU til Jyllands-Posten.

Du kan læse hele historien ved at klikke her.

Enhedslisten presser regeringen med klimakrav

Vi slutter dagens rundflyvning i Politiken, der kan fortælle, at Enhedslisten går til de kommende forhandlinger om en ny klimahandlingsplan med to konkrete hovedkrav: Det er de rigeste og de største virksomheder, der skal yde mest til den grønne omstilling.

Konkret vil partiet foreslå en »grøn rigmandskat« og ændre den praksis, der betyder, at en række danske virksomheder slipper billigere, når de udleder CO2

»Det er unfair, at der er nogle virksomheder, som slipper meget, meget billigt«, siger klimaordfører Mai Villadsen (EL) til Politiken.

Du kan læse hele historien her

Det sker i dag:

Klimarådet præsenterer sin rapport: Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion.

Statsministeren og fire andre ministre mødes med repræsentanter fra erhvervslivet for at drøfte coronavirussens udvikling.

Alternativets folketingsgruppe mødes oven på krisemødet i hovedbestyrelsen i weekenden.

Prins Harry og hertuginde Meghan Markle deltager i gudstjeneste i Westminster Abbey. Det ventes at blive parrets sidste offentlige optræden som en del af den britiske kongefamilie.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan mødes med EU-præsident Charles Michel og EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, for at tale om migranter og konflikten i Syrien.