Energirigtige huse sælger hurtigere og med mindre afslag

Der er både tid og penge at spare ved at energisikre sit hus, hvis man overvejer at sætte det til salg. Alligevel kender 70 procent af danskerne ikke energimærkningen på deres hus.

Skal du sælge dit hus, så sørg for at skifte de utætte vinduer og få loftet isoleret. Det tager nemlig 74 dage ekstra og kræver knap tre gange mere i afslag at sælge et hus med energimærke G i forhold til et hus med energimærke C.

Til trods for dette kender 70 procent af husejerne ikke energimærkningen på deres hus.

Det konkluderer banken Spar Nord og energiselskabet NRGI på baggrund af nye data fra boligsiden Boliga.dk samt 1.000 interviews med danskere om deres energiforbrug.

»Når man skal sælge sit hus, er det meget vigtigt at være opmærksom på, at der er lavet energimærkning. Vores erfaringer er, at folk ikke bekymrer sig om dette, hvilket i mine øjne er en stor fejltagelse, da energimærkningen af et hus er på højde med boligens tilstandsrapport og derfor har stor betydning for køber,« siger Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i NRGI.

Energimærkningen på et hus fortæller, hvor energieffektivt og hvilken energimæssig stand huset er i, og dermed hvad det koster i varme-, el- og vandforbrug at bo i huset.

Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord, er langt fra overrasket over tallene i analysen. Han vurderer, der er flere gode grunde til at energirenovere sit hus.

»Jeg tror, køberne er blevet klar over driftsomkostningerne ved at have et hus, som ikke er isoleret godt og grundigt. Hvis to huse koster det samme, så vil man da hellere have huset med god energimærkning. Jeg tror også, at en god energimærkning er en indikator på, hvor velholdt huset er generelt,« siger han.

»Alle data viser, at hvis man står over for et salg, så kan det sagtens svare sig at investere i sit hus, så energimærkningen forbedres. Også selv om man ikke er på vej til at sælge, er det et af de områder, man virkelig kan spare nogle penge disse dage. Man får ikke meget afkast på obligationer og renter, så hvis man vil have en god fortjeneste, skal man efterisolere sit hus, hvilket både giver besparelser og komfort,« siger Martin Lundholm.

Han opfordrer boligejerne til på forhånd at regne på, hvad den konkrete energirenovering vil koste og forholde sig til, hvornår investeringen er tjent hjem igen.

Energimærkningen Benny Hebsgaard erkender, at det for mange boligejere kan virke uoverskueligt at forbedre energimærkningen på et hus, men han understreger, det bestemt ikke altid lig med omfattende renoveringer af boligen.

»Man kan nemt rykke en til to energimærkninger op ved at skifte det gamle olie- og gasfyr ud med en mere energivenlig varmekilde som en varmepumpe. Og bor du i et område uden mulighed for fjernvarme, kan du få monteret en varmepumpe, som giver besparelser i forbruget på 50 procent sammenlignet med olie og gas,« siger Benny Hebsgaard og påpeger, at der også er stor effekt med at kigge på energirigtige vinduer og få isoleret sit loft.

Er der tale om et almindeligt parcelhus på 120-150 kvadratmeter, kræver det ifølge Benny Hebsgaard en investering på cirka 90.000 kroner at få luft-vand-varmepumpe, mens jordvarme typisk beløber sig til 130.000 kroner.