Endnu to lægefaglige grupper trækker sig fra omskæringsvejledning: Nu er gruppen »fuldstændig atomiseret«

En arbejdsgruppe, der skulle udarbejde en ny vejledning for omskæring af drengebørn, har i den seneste uge oplevet et drastisk frafald af eksperter. Nu trækker to yderligere grupper sig, idet de ikke kan stå inde for gruppens lægefaglige belæg.

Der er ikke mere at gøre, lyder det fra anæstesilæge Joachim Hoffmann-Petersen. Den sidste kritik af rituelle omskæringer er nu sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsgruppen, der for Styrelsen for Patientsikkerhed skulle udarbejde en opdateret vejledning for omskæringer af drengebørn, er begyndt at falde fra hinanden.

I den seneste uge har fire faglige foreninger for læger og sundhedspersoner valgt at forlade samarbejdet, og nu trækker yderligere to grupper sig. Tilbage står en særdeles vingeskudt gruppe af eksperter.

I aftes stod det således klart, at Dansk Pædiatrisk Selskab, der er den faglige sammenslutning af børnelæger, trak sig fra arbejdsgruppen.

I dag viser det sig, at også Dansk Urologisk Selskab, der favner læger og kirurger, som beskæftiger sig med urinveje, har valgt at forlade gruppen.

»Ved det første møde trak anæstesiologerne sig, og efterfølgende oplevede vi, at urinvejskirurgerne har trukket sig, og kan vi ikke rigtig være med længere, fordi det faglige grundlag for gruppen bliver for tyndt,« siger Klaus Birkelund Johansen, der er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab.

Fem grupper har trukket sig

Torsdag i sidste uge forlod Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, DASAIM, et møde i arbejdsgruppen. Anæstesiologi er specialet, som omfatter smertebehandling.

Dansk Jordemoderfagligt Selskab og Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker har efterfølgende også trukket sig fra gruppen under Styrelsen for Patientsikkerhed. Det sker, fordi selskabet ikke mener, at det har været muligt at yde den nødvendige faglige vejledning.

Torsdag morgen fortæller Lars Lund, der er formand for Dansk Urologisk Selskab, at foreningen ikke længere kan stå inde for arbejdet hen imod en vejledning. Dette står selskabet klart, efter at anæstesilægerne trak sig.

»I 2020 skal man gøre sådan noget (omskæringer af drenge, red.) smertefrit og bedøve ordentligt, og i den sammenhæng er vi bare håndværkere. Vi skal fortage indgrebet, og hvis vores faglige kolleger siger, at man ikke kan give en ordentlig smertebehandling, har vi ikke noget at gøre i den arbejdsgruppe,« siger Lars Lund:

»Kirurger foretager indgrebet, men vi anbefaler selvfølgelig, at det gøres af urologer – og i hvert fald en kirurg som er vant til at foretage indgrebet, og som er uddannet til det.«

Arbejdsgruppe er »fuldstændig atomiseret«

Alle selskaber og foreninger, der har trukket sig fra arbejdsgruppen, er grundlæggende imod omskæringer af raske børn under 18 år, som ikke selv kan give samtykke til indgrebet. Flere melder imidlertid, at de har ønsket at bidrage til arbejdsgruppen for at sikre, at de lovlige indgreb foregår under så forsvarlige rammer som muligt.

»Fordi det er et indgreb, der i øjeblikket er lovligt, vil det blive foretaget, og det sker i relativt stort omfang. Man anslår ud fra demografien, at cirka 2.000 børn hvert år bliver omskåret, og cirka 600 kommer til myndighedernes kendskab. Man har dog ikke kontrol med, hvilke omstændigheder indgrebene foregår under,« forklarer Klaus Birkelund Johansen fra Dansk Pædiatrisk Selskab:

»Vi havde en forventning om, at vores bidrag til arbejdsgruppen kunne være med til at sikre, at indgrebene blev registreret, og at det foregår sikkert. Som udviklingen har været i den arbejdsgruppe, har det dog været sværere og sværere at se os selv i gruppen.«

Lars Lund fra Dansk Urologisk Selskab oplyser, at beslutningen om at trække sig fra arbejdsgruppen blev truffet i går, og det, der står tilbage, er en arbejdsgruppe, der er »fuldstændig atomiseret«.

»Det vigtigste punkt for os er, at det skal foregå smertefrit og ordentligt, og der må man bare sige, at hvis vores faglige kolleger siger, at det kan man ikke, med mindre det foregår i generel anæstesi,  har vi ikke noget at gøre i en arbejdsgruppe, hvis ikke man vil lytte til det,« siger han:

»Der er mange vigtigere ting, vi skulle tage os af, end at putte nogle få millioner kroner i det her. Det er ikke 10.000 drenge hvert år, der skal omskæres, det er måske 1.000, så det er jo peanuts.«