Endnu flere takker nej til HPV-vaccine

Andelen af piger, der får HPV-vaccinen som 12-årige, er faldet fra 90 til 24 procent. Udviklingen bekymrer Sundhedsstyrelsen, der giver mediedebatten skylden.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

12-årige piger og deres familier vender i stigende grad ryggen til HPV-vaccinen, der gives for at modvirke livmoderhalskræft, og som derfor er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Sidste år var det kun 24 procent af de 12-årige piger - født i 2003 - der fik vaccinen, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, der dog kun omfatter årets første 11 måneder.

Til sammenligning fik 90 procent af pigerne født i 2000 vaccinen.

Udviklingen bekymrer Bolette Søborg, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

Ifølge hende er den et tegn på den usikkerhed, der har spredt sig i befolkningen, efter medierne har sat fokus på, at nogle af pigerne tilsyneladende er blevet syge af vaccinen.

- Der er ingen tvivl om, at debatten om vaccinens mulige bivirkninger har fyldt meget i mediebilledet. Jeg forstår godt, hvorfor nogle forældre har valgt at udskyde vaccination af deres datter, siger hun i en pressemeddelelse.

En af dem, der har bidraget til at så tvivl om HPV-vaccinen er Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Det har hun høstet en del kritik for, fordi undersøgelser sideløbende har vist, at der ikke er tegn på en forhøjet grad af bivirkninger, mens vaccination til gengæld giver færre tilfælde af den livsfarlige kræftsygdom.

Selv afviser hun at have en andel i den faldende tilslutning.

- Nu er jeg jo hverken journalist eller har spredt det, som de sociale medier gør. Selvfølgelig vil man kunne læse meget om det, når det bliver spredt på de sociale medier, siger hun.

I Kræftens Bekæmpelse bliver det seneste fald i andelen af vaccinerede piger også modtaget med bekymring, fordi den bevisligt begrænser tilfældene af livmoderhalskræft.

- Vi må ikke glemme, at HPV-vaccinen er et gennembrud inden for forebyggelse af kræft, siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak i en pressemeddelelse.

Mistanken til bivirkninger af vaccinen har i flere omgange fået forskere i både Europa og USA til at undersøge sagen, men hidtil har der ikke været påvist en sammenhæng.

/ritzau/