»Endnu et søm i mandens ligkiste«

Det er bekymrende, at flere enlige kvinder vælger at få et barn uden en mand, mener mandeforsker Kenneth Reinicke. "Man skal ikke undervurdere et barns behov for at have en far," siger han.

42-årige Lene har fået sin datter på 1½ uden at have en mand. Hun valgte kunstig befrugtning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er en trussel imod maskuliniteten, at stadig flere enlige kvinder i 30erne vælger at blive insemineret og få et barn alene.

Det mener mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitetscenter, som er bekymret for den udvikling, samfundet er inde i.

- Det er stadig forholdsvis få kvinder, der vælger at få et barn uden en mand, men hvis udviklingen fortsætter og endnu flere kvinder vælger den løsning, vil det resultere i mange flere enlige mænd. Og mange af dem har jo også lyst til at blive far, siger han.

- Det er endnu et løsrivelsesaspekt, hvor mænd på en måde bliver overflødiggjort. På sigt kan det blive endnu et søm i mandens kiste, siger han.

Kernefamilien i opløsning
Kenneth Reinicke mener, at den traditionelle kernefamilie er ved at gå i opløsning.

- Der er absolut sket et skifte. Det er blevet legitimt at konstruere sit liv på en måde, som ligger væk fra idealet om en kernefamilie. I dag er en kernefamilie ikke den eneste måde, man kan få et lykkeligt liv på, siger han og tilføjer, at han dog tror, at langt de fleste kvinder stadig drømmer om at finde drømmemanden og få et barn med ham.

Kenneth Reinicke fordømmer ikke de kvinder, der vælger at få et barn alene. Og han mener ikke, at det nødvendigvis går ud over barnet ikke at have en far i dets liv.

- Der kan kompenseres med gode onkler eller morens mandlige venner. Men man skal ikke undervurdere et barns behov for at have en far, siger han.