Endnu et revisionsfirma politianmeldt for hvidvask

Bagmandspolitiet skal nu efterforske, om KPMG har overtrådt hvidvaskloven, oplyser Erhvervsstyrelsen.

Københavns Andelskasse var i længere tid under skærpet tilsyn fra Finanstilsynet, der i august 2018 meldte banken til Bagmandspolitiet for grove brud på hvidvaskloven. (Arkivfoto) Nikolai Linares/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Erhvervsstyrelsen melder revisionsfirmaet KPMG til Bagmandspolitiet i sag om formodet brud på hvidvaskloven i Københavns Andelskasse.

Det oplyser Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Anmeldelsen kommer, efter at styrelsen har undersøgt revisionsfirmaets godkendelse af Københavns Andelskasses års- og koncernregnskab for år 2017.

Det er i den forbindelse styrelsens vurdering, at KPMG burde have iværksat nærmere undersøgelser og underrettet Hvidvasksekretariatet på grund af konkrete forhold i regnskabet, skriver styrelsen.

Hvad disse konkrete forhold bunder i, beskriver styrelsen dog ikke.

Ligeledes fredag har Erhvervsstyrelsen meddelt, at revisionsfirmaet Ernst & Young er meldt til Bagmandspolitiet for brud på hvidvaskloven. Det er sket i forbindelse med den langt mere omfattende sag om Danske Bank.

Sagen om Ernst & Young relaterer sig til selskabets revision af Danske Banks års- og koncernregnskab for år 2014.

Den mindre Københavns Andelskasse har været ramt af en stribe problemer de seneste år. I september 2018 overtog staten kontrollen med henblik på at lukke banken ned.

Det skete efter en politianmeldelse fra Finanstilsynet mod andelskassen i august 2018. Begrundelsen dengang var grove brud på hvidvaskloven.

I forvejen var banken under skærpet tilsyn fra Finanstilsynet. Tilsynet har givet banken en lang række påbud for ikke at leve op til reglerne.

Ifølge Børsen strømmede der fra oktober 2017 og et år frem fire milliarder kroner gennem banken fra mistænkelige kunder.

Pengene blev overført i udenlandsk valuta. Transaktioner fra 183 udlandskunder udløste 1645 alarmer om mulig hvidvask i andelskassens it-system på et år.

Finansiel Stabilitet er stadig i færd med at afvikle andelskassen. Kunderne er blevet oplyst, at banken opsiger alle kunder med konti med virkning fra 30. april 2019.

Samme dato opsiges alle betalingskort. Alle aktiviteter omkring værdipapirer i banken er opsagt per 31. maj.

Allerede i 2015 konstaterede Finanstilsynet, at bankens værn mod hvidvask var svagt.

/ritzau/