Endnu et parti kommer under Alternativets vinger kort før det forventede valg

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde. I september oplyste Grøn Alliance, at partiet bliver en del af Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser.

Så er den store dag kommet. Dagen, vi alle har ventet på. Folketingets åbningsdag og De Radikales endelige deadline for, hvornår statsminister Mette Frederiksen (S) skal udskrive valg.

Om Mette Frederiksen reelt set trykker på valgknappen, når hun træder op på talerstolen klokken 12, er uvist. Og fra De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, lyder det nu, at statsministeren for hendes skyld godt kan vente lidt endnu.

Men én ting er sikkert. Her på Berlingske vil vi følge hele dagen tæt.

Inden da skal vi kaste et blik på det danske nyhedsbillede, der i dag byder på blå københavnske politikere, som vil have ændret omstridt sprogpolitik.

Vi skal også kigge nærmere på en ny måling, der spår et katastrofalt valg for Dansk Folkeparti, og så skal vi runde en sammensmeltning af to grønne partier.

Dagen starter dog på Østerbro.

Permanent landingsplads på vej – bekymrer naboer

Naboer ved Svanemøllens Kaserne på Østerbro i København har oplevet, hvordan det larmer på grund af kasernen.

I 2017 etablerede Forsvaret i forbindelse med bandekonflikten i København et midlertidigt helikopterberedskab på kasernen.

Beredskabet vil Forsvaret nu gøre permanent.

Men også Torben Kaag, Gorm Nielsen og Flemming Ibsen, der alle tre bor i et villakvarter i Hellerup, finder det problematisk.

De bor små halvanden kilometer fra kasernen, som efter planen skal huse blandt andet Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og antiterrorkorpset.

Og Torben Kaag tilføjer, at helikopterne nogle gange flyver så lavt, at »ruderne ryster«.

Læs interviews med dem på Berlingske her.

Beboere i Gentofte frygter vild larm fra Svanemøllens Kaserne, der skal have en permanent landingsplads til helikoptere: Gorm Nielsen, Torben Kaag og Flemming Ibsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Ny måling er dårligt nyt for DF

Der er tæt løb mellem de to blokke, inden statsminister Mette Frederiksen (S), som det forventes, udskriver valg.

Det viser en ny Kantar Gallup-måling, der i øvrigt er dårligt nyt for Dansk Folkeparti.

Målingen spår, at partiet står til 1,9 procent af stemmerne, hvilket lige præcis ikke er nok til at nå over spærregrænsen på 2 procent.

Der er dog kun tale om en måling. Der er statistisk usikkerhed, og stemmerne kan falde anderledes ud på valgdagen. Samtidig har andre nylige målinger vist, at Dansk Folkeparti når over spærregrænsen.

Men holder den nye Kantar-Gallup måling stik, vil det betyde et farvel til Dansk Folkeparti i Folketinget.

Berlingske kan du læse hele målingen. Særligt ét partis skæbne kan afgøre, hvem der ender som statsminister.

Morten Messerschmidt. Holder den nye Kantar-Gallup måling stik, vil det betyde et farvel til Dansk Folkeparti i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Blå politikere i København vil have ændret omstridt sprogpolitik

Københavns Kommune skal ikke have en sprogpolitik, der tager stilling til brug af ord som »mand« og »kone, »mor« og »far«.

Det mener børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) og integrations- og beskæftigelsesborgmester Jens-Kristian Lütken (V).

»Det her er at gå for langt, og vi ønsker ikke, at kommunen skal blande sig i, hvordan man tiltaler forældre. Det kan de ansatte godt selv finde ud af,« siger Jakob Næsager til Berlingske.

Han vil derfor rejse forslag om at ændre vejledningen i Borgerrepræsentationen.

Læs mere om historien på Berlingske her.

Københavns børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) er én blandt to borgmestre i København, der vil have ændret en omstridt sprogvejledning om kønsinkluderende sprogbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Endnu et parti kommer under Alternativets vinger

Vi slutter dagens overblik i det politiske spor. I slutningen af september meddelte partiet Grøn Alliance, der er en fusion mellem De Grønne og Veganerpartiet, at de fremover bliver en del af Alternativet.

Og nu har endnu et parti valgt at blive en del af flokken. Klimapartiet Momentum oplyser til Ritzau, at det har valgt at nedlægge sig selv for at blive en del af Alternativet.

Det skyldes, at man gerne vil gøre den grønne fløj endnu stærkere, lyder det fra Momentums talsperson, Theresa Scavenius.

»Det har vi gjort for at sende et signal til alle vælgere i Danmark om, at den grønne fløj nu er samlet hos Alternativet, og at det er her, man skal lægge sin stemme til folketingsvalget,« siger hun til Ritzau.

Theresa Scavenius håber, at konsolideringen mellem de to partier vil styrke Alternativet op til det valg, der bliver udskrevet inden længe.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, ser også med stor begejstring på, at Momentum nu bliver en af af partiet. Hun fortæller, at sammenlægningerne af de tre partier skyldes, at man vil styrke den klimapolitiske dagsorden.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde. I september oplyste Grøn Alliance, at partiet bliver en del af Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det sker i dag:

Videnskab: Modtagerne af Nobelprisen i fysik offentliggøres i dag. Det sker tidligst klokken 11.45.

Kultur: Den største jødiske højtid, forsoningsdagen yom kippur, fejres.

Politik: Folketingets åbning

Udland: Svenskerne fejrer Kanelbullens dag. Det anslås, at der på dagen bliver solgt 6,5-7 millioner kanelbuller.