Endnu en friskole mister millionstøtte

Den tosprogede Al-Salam Skolen i Odense vil fremover ikke modtage tilskud fra staten, fremgår det af en afgørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tosprogede friskole Al-Salam Skolen i Odense har så omfattende rod i økonomien, at de frie skolers tilsyn nu permanent fratager skolen dens årlige millionstøtte.

Det viser et brev, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har sendt til skolen fredag, og som Berlingske har fået aktindsigt i.

Berlingske har tidligere beskrevet, at skolen var i risiko for at lukke, fordi skolen ifølge tilsynet havde store økonomiske problemer.

»Det er på den baggrund samlet set fortsat styrelsens konklusion, at der er væsentlig usikkerhed om skolens fortsatte økonomiske drift og dermed væsentlig fare for, at skolen på meget kort sigt må indstille sin virksomhed,« skriver styrelsen til Al-Salam Skolen.

I tilsynets brev til skolen fremgår det, at skolens forventede driftsresultat for 2017 forventes at være minus 446.000 kr.

Dermed mister Al-Salam skolen endegyldigt det statslige tilskud, som i 2016 var på mere end 3,3 mio. kroner. Det er anden gang i løbet af få måneder, at tilsynet permanent stopper tilskuddet til en privatskole.

I august besluttede ministeriets tilsyn at fjerne støtten til Nord-Vest Privatskole permanent, efter en række artikler i Berlingske. Avisen kunne bl.a. afsløre, at personer med tilknytning til en svensk koranskole og en verdensomspændende islamisk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger og forsøgte at øve indflydelse på skolens drift.

Samtidig har Berlingske beskrevet forholdene på en række andre muslimske friskoler. På Iqra Privatskole kunne avisen afdække, at viceskolelederen rådgav unge muslimer til at undgå danske venner.

På Roser Skolen kom det bl.a. frem, at der er mistanke om, at skolen reelt styres af en fond med den omstridte imam Abu Bashar i spidsen. Her kunne Berlingske bl.a. afdække, at imanes søn i en årrække var ansat som skoleleder.

I den aktuelle sag om Al-Salam Skolen fremgår det af en aktindsigt i tilsynssagen, at der ifølge tilsynet har været tvivl om, »hvorvidt skolelederen behersker dansk i skrift og tale«, og at skolens elever ifølge en tilsynsførende »oplevedes som trykkede personer, der makkede ret og undlod at udtale sig«.

Når Al-Salam Skolen nu står til at miste sit tilskud, er det dog udelukkende en afgørelse truffet på baggrund af den økonomiske situation.

Bestyrelsesformanden på Al-Salam Skolen, Zahra Al-Mashahadi, har tidligere sagt til Berlingske, at skolen har forsøgt at »rydde op og ændre på de ting, den tidligere bestyrelse ikke tog ansvar for«.

»Det er rigtigt, at økonomien er dårlig, men vi gør vores bedste og arbejder på at få yderligere donationer for at sikre, at vi kan fortsætte som skole. Før havde vi en hel bestyrelse, der ikke talte dansk. Det kan hele bestyrelsen i dag,« sagde hun i september til Berlingske.