Endnu en dansker frygtes forgiftet

Den livsfarlige botulismebakterie mistænkes for også at have gjort en 36-årig kvinde syg. Det vil være ekstremt sjældent, at to smittes samtidigt.

Botulisme-giften, som myndighederne mistænker to danskere for at være forgiftet med, er samme nervegift, som Botox er lavet af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kvinde fra Herlev er i dag blevet indlagt pga. af hovedpine og synsforstyrrelser. Hun er ligesom en 16-årig dreng mistænkt for at være blevet forgiftet med botulisme, der er verdens farligste nervegift.

- Kvinden, som er under mistanke, udviser ikke alle symptomer (på butolisme-forgiftning red.). Hun har synsforstyrrelser, men der er ikke blevet konstateret lammelser, fortæller Kåre Mølbak, der er overlæge hos Statens Serum Institut.

Den 16-årige dreng, som i øjeblikket også ligger indlagt mistænkt for at være forgiftet, har symptomer i form af lammelser. Myndighederne er derfor næsten sikre på, at han er den første dansker i ni år, der er blevet forgiftet med pølsegiften, som fødevarebåren butolisme også kaldes. Det endelige svar vil først ligge klar om et par dage, når laboranter har færdiganalyseret blodprøver fra drengen.

Ekstremt sjældent, at to smittes samtidigt

Hvis det også viser sig, at den kvindelige patient er forgiftet, vil det være historisk.

- Det er meget usædvanligt, at flere personer forgiftes på en gang. Der skal nogle helt særlige omstændigheder til, for at bakterien kan udvikle sig, fortæller Kåre Mølbak.

De såkaldte botulinumtoksiner kan kun udvikle sig, hvis fødevaren ikke har været ordentligt opvarmet, inden den blev konserveret i et glas eller dåse. Ydermere må der heller ikke være ilt til stede, da det dræber butolismebakterierne, der udvikler pølsegiften.

Myndighederne mistænker et glas med tofu eller vegetarisk postej for at være skyld i den 16-årige drengs forgiftning.

Drengen er ifølge Kåre Mølbak uden for livsfare, men der kan gå lang tid, før han er kommet sig helt. Giften beskadiger nemlig nerverne, og de skal derfor have god tid til at komme sig.

Ifølge overlægen tager befolkningen de mulige forgiftninger med ro. Statens Serum Institut er i hvert ikke blevet bestormet af nervøse danskere, der frygter at være blevet forgiftet.