»Endelig ved jeg, at de ansvarlige vil blive pågrebet«

Både i Norge og Danmark har private efterforskere arbejdet intenst i årevis på at opklare mordbranden på Scandinavian Star i 1990. Mens den danske støtteforening er skuffet over, at Flemming Thue Jensen først står frem nu, forstår den norske forening hans beslutning og er nu sikre på, at sagen vil blive opklaret ved hjælp af de nye oplysninger.

April 8 1990. Scandanavian Star brænder fortsat på kajen i Lysekil. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOAKIM ROOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gerningsmændene bag branden på passagerskibet Scandinavian Star i 1990 var to besætningsmedlemmer. Det påstod Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger i sagen, Flemming Thue Jensen, søndag på et pressemøde i Oslo

Her fortalte Thue Jensen, at han i 26 år har tilbageholdt viden om branden, der kostede 159 mennesker livet.

Formanden for Scandinavian Stars danske støtteforening, Oluf Husted, er mildest talt overrasket over, at den tidligere undersøger først træder frem med sin viden nu.

»Jeg er top forbløffet. Manden påstår, at han er den ledende efterforsker, og alligevel udtrykker han, at han har følt sig bundet på hænder og fødder. Det hænger ikke sammen. Det virker som om, han har været bange for at miste sin månedsløn, men det fritager ham ikke for ansvar,« siger han.

Oluf Husted har ikke selv nogen personlig relation til branden på Scandinavian Star, men siden 2003 har han assisteret og støttet Mike Axdal, der overlevede brandkatastrofen, i hans egen private efterforskning.

Oluf Husted og Mike Axdal har arbejdet i flere på at få Folketingets Retsudvalg til at nedsætte en kommission og undersøge, hvad der er op og ned i sagen om branden, hvor 159 mennesker mistede livet og den efterfølgende behandling af sagen.

»Nu bliver Folketinget langt om længe vækket til live takket være, at den besynderlige Flemming Thue Jensen har valgt at lette sit hjerte,« siger Oluf Husted.

I Norge glæder formanden for Stiftelsen Etterforskning av Mordbrannen Scandinavian Star, Terje Bergsvåg, sig også over, at Flemming Thue Jensen har taget bladet fra munden.

»Det, som Flemming Thue Jensen siger, stemmer fuldstændig overens med de teorier, vi har arbejdet med i mange år. Det er de samme gerningsmænd og handlingsforløb, som vi også er kommet frem til,« siger han.

Den pensionerede Flemming Thue Jensen har efter 26 år valgt at stå frem med sin viden. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARSEN, HAKON MOSVOLD.

Gruppen er ligesom Flemming Thue Jensen kommet frem til en gruppe mistænkte på få centrale besætningsmedlemmer. Modsat Oluf Husted kan Terje Bergsvåg godt forstå, at Flemming Thue Jensen først står frem nu. Han vil hellere rejse en kritik mod det norske politis håndtering af sagen end Thue Jensens tøven.

»Vi mener, at politiet burde have observeret de samme ting som Thue Jensen, så sagen kunne være blevet opklaret. Det kan ikke passe, at de har overset det,« siger han.

Terje Bergsvåg mistede en veninde i katastrofen, men var ellers ikke selv involveret. Han har alligevel lagt utallige timer i den private efterforskning, fordi han ønsker at finde de ansvarlige og give de efterladte vished. Han forstår fuldt ud, at Flemming Thue Jensen ikke vil tale med det norske politi, og glæder sig over, at Thue Jensen i morgen skal mødes med den norske kommission.

»Det norske politi har vist modvilje i mange år og har ikke ønsket at efterforske videre i sagen. Men jeg er helt sikker på, at hele forbrydelsen vil blive opklaret nu. Jeg ved, at det vil komme til at tage lidt tid, det er klart, men nu ved jeg, at de ansvarlige vil blive pågrebet,« siger han.