Endelig ser retten på jægersoldatens bog

Nu er det tid til den første retslige afgørelse i tovtrækkeriet omkring den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog. Fogeden tager stilling til Forsvarets krav om at forbyde udgivelsen.

Cover fra bogen ”Jæger - i krig med eliten”. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil det lykkes Forsvaret at få bremset den egentlige bogudgivelse af den omstridte »Jæger – i krig med Eliten« af Thomas Rathsack?

Svaret forventes over middag, når Fogedretten under Københavns Byret tage stilling til kravet om et fogedforbud.

Det sker angiveligt bag lukkede døre, da Kammeradvokaten skal viderebringe Forsvarets argumenter for, hvorfor bogen i deres optik kan kompromittere rigets sikkerhed.

Et »trægt« system
Den retlige afgørelse i sagen har ladet vente på sig - for allerede i mandags ønskede Forsvaret at få nedlagt fogedforbud mod bogudgivelsen, men alligevel har det taget fire dage, inden sagen kunne komme for retten.

Det fik onsdag forsvarsminister Søren Gade (V) til at kalde systemet med fogedretten for ”trægt”, og han vil nu tage problematikken op i Folketinget.

Men spørgsmålet er, hvor længe Forsvaret egentlig har kendt til det – åbenbart problematiske – indhold i den tidligere jægersoldat, Thomas Rathsacks bog.

Kendt til bogen længe
Forsvaret har tidligere påstået, at man ikke kendte til bogen og gerne ville have været taget med på råd – men ifølge flere medier har Forsvaret kendt til bogplanerne i månedsvis.

Ifølge Jyllands-Posten skrev Thomas Rathsack til Jægerkorpsets ledelse allerede i efteråret 2008 for blandt andet at forhøre sig om, hvilke sikkerhedsbestemmelser han var omfattet af som forfatter.

- Netop på den baggrund kan det undre, at forsvaret først reagerer nu og endda så kraftigt, siger Thomas Rathsacks advokat Ole Ravnsbo til Jyllands-Posten.

Nej tak til hjælp
Først tre-kvart år efter, 8. Juli 2009, svarede Jægerkorpsets ledelse og informerede den tidligere jægersoldat om, at han er underkastet de gældende sikkerhedsbestemmelser, og at Jægerkorpset gerne vil bistå ham med »præciseringer«.

Også den kreative direktør Jakob Kvist fra forlaget bag bogen, People’s Press, understreger over for Politiken, at forfatteren igennem længere tid har været i kontakt med adskillige personer inden for Forsvaret om indholdet af bogen.

Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen siger til flere medier, at Thomas Rathsack i juli måned netop fik besked på, at Forsvaret ville assistere med at tilrette de problematiske passager i bogen.

- Det blev gjort klart, at han har tavshedspligt, men at korpset var villige til at hjælpe ham med at gennemgå bogen. Men det har han ikke ønsket, siger forsvarschefen til Politiken.

Politiken politianmeldt
Sagen om Thomas Rathsacks bog – der blev offentliggjort i sin helhed som et særtillæg af dagbladet Politiken onsdag – kan dog ende med også at blive en straffesag i retssystemet, for Forsvaret besluttede samme dag at politianmelde avisen for at kompromittere statens sikkerhed.

- Bogen går tæt på vores sikkerhed, og det er os derfor magtpåliggende at få gjort noget ved det. Derfor har vi besluttet at politianmelde Politiken, siger forsvarschef Tim Sloth Jørgensen til DR Nyheder.

Det er nu op til politiet at vurdere, om der kan rejses en straffesag mod Politiken.
Berlingske.dk følger fogedsagen torsdag.