En weekend, hvor rygterne fik frit løb

En kæde-terror-SMS sprang fredag fra telefon til telefon blandt københavnerne. Kildekritikken og den sunde fornuft er helt central i den situation, vi står i.

Rygterne om et muligt terrorangreb på Nørreport Station bredte sig fredag fra SMS til de sociale medier, og i løbet af aftenen skød Google-søgningerne på »terror Nørreport« i vejret. Politiet mødte senere fredag talstærkt op, efter at bekymrede borgere havde henvendt sig om mistænkelige personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En venindes far, der arbejder for PET, skulle angiveligt have luftet, at noget var under opsejling fredag: »Hun har lige nævnt for mig, at Nørreport er udsat i aften i forbindelse med terror – intet officielt, men pas på, hvis I er ude i aften,« står der i en af de kæde-SMSer, der fredag eftermiddag sprang fra mobiltelefon til mobiltelefon, og fik danskerne til både taster og telefoner.

Uden at kunne sætte et præcist antal på henvendelserne, fik Københavns Politis servicecenter »en hel del henvendelser«, oplyser Københavns Politis vagtchef Henrik Stormer. Rygterne om et muligt terrorangreb på Nørreport Station bredte sig til de sociale medier, og i løbet af aftenen skød Google-søgningerne på »terror Nørreport« i vejret.

Samme aften, uafhængigt af SMSerne, lukkede politiet Nørreport Station og Østerport Station i København i jagten på tre mænd, som flere havde indberettet som mistænkelige. Også dette viste sig at være falsk alarm.

Politiet: Hav en sund, kritisk sans

En Gallupmåling viser, at 87 procent af danskerne ikke vil ændre adfærd af frygt for terror. Alligevel vurderer 81 procent, at det er »sandsynligt« eller »meget sandsynligt«, at Danmark inden for de kommende år vil blive ramt af et terrorangreb, og fredagens steppebrand af SMS-rygter vidner om, at danskerne er på stikkerne.

Den digitale rygtebørs er i dag et af vilkårene – især med den situation, Europa står i. Det mener ekspert i sociale medier og formand for Dansk Kommunikationsforening, Astrid Haug.

»I dag spredes den slags lynhurtigt. Det er ikke urealistisk, at sådan en besked kan nå ud til flere end 100.000 personer på blot en halv time,« siger Astrid Haug:

»Hvis nogen skal alarmeres, kan det ske sindssygt effektivt. Men når det er et rygte eller en falsk alarm, er de samme mekanismer på spil. Det er et af vilkårene i dag, og det skal vi være meget opmærksomme på.«

Som mennesker er vi sociale væsner, der forsøger at beskytte og advare hinanden, hvis der er fare på færde. Derfor er det kun naturligt hellere at ville reagere en gang for meget, siger Astrid Haug. Til gengæld skal vi være meget kildekritiske, når Twitter pipper eller en SMS tikker ind.

Samme melding kommer fra Københavns Politi. Vagtchef Henrik Stormer opfordrer til, at man forholder sig opmærksomt, men ikke hysterisk – og frem for alt bruger sin sunde fornuft:

»Hav en sund, kritisk sans. Men vær opmærksom, hvis man ser noget, der ligger uden for normalbilledet – reager på det, og kontakt politiet, hvis der er noget, der ikke virker normalt,« siger Henrik Stormer.

Hvor SMS’erne fredag kom fra har Københavns Politi ikke noget svar på.