En vintergæk, en sommernar

Lige siden 1600-tallet har danskerne fået lyst til at slå gækken løs, når forårsbebuderen Galanthus Nivalis dukker op af den frosne jord.I de første par hundrede år gik spasen ud på at prøve at få en anden til at tage imod et eksemplar af blomsten. Når han eller hun holdt den lille hvide blomst i hånden, havde man gækket vedkommende. Derfor kom den til at hedde vintergæk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i 1800-tallet fandt man på at lægge vintergækken i et festligt udklippet brev med et vrøvlevers, der skulle hjælpe modtageren til at gætte hvem den anonyme afsender var. Eller måske snarere sløre sporet, for hvis man ikke kunne det, måtte man af med en pant, som regel et smukt dekoreret hårdkogt hønseæg. Mellem unge ugifte gerne et kys.

Og sådan opstod skikken med at sende hinanden gækkebreve, der afløste den gamle tradition med bindebreve, hvor modtageren måtte holde et gilde som straf, hvis han først havde rørt ved brevet. Derfor fandt man på mange snedige måder at narre hinanden til at modtage det.

Bindebreve kendes helt tilbage fra begyndelsen af 1600-tallet, og det var voksne, der gækkede hinanden på den måde. I dag er det børnene, der franarrer troskyldige forældre, tanter og bedsteforældre påskeæg - og vi mener ikke hønseæg! - på denne måde.

Alt det kan man bl.a. læse om i den netop udkomne bog »Gækkevers & gækkebreve«, (Forlaget Olivia, 199 kr.). Den er blevet til i samarbejde med Vejle Museum, der i 1997 lovede et chokoladepåskeæg til alle, der sendte et gækkebrev til museet.

Der kom langt over 500 breve, de fleste helt nye, men også nogle meget gamle, og de blev allesammen udstillet på Vejle Museum i påsken i fjor. Et udsnit af dem er med i bogen, hvor man kan finde inspiration til klip og vers. En anden kilde til viden om gækkebreve er www.detsker.nu

Sjovt nok har gækkebrevstraditionen ikke bredt sig til andre lande. Men den er heller ikke blevet slået af banen herhjemme af Valentineskortene.

Og et af de populæreste gækkevers er stadig:

Nu, hvor vintergækkene titter frem, er det tid til at arbejde for påskens høst af chokoladeæg. Illustration fra »Gækkevers & Gækkebreve«.