»En uge hvor ens barn føler sig helt almindelig«

En uge med andre særligt begavede børn, leg og læring. Det er, hvad brødrene Marcus og Peter kan se frem til, når de i næste uge skal på højskole­ophold.

Løse en mordgåde. Bygge en raket. Det er noget af det, som 13-årige Marcus glæder sig til, når han på søndag sammen med sin lillebror og sine forældre tager på højskoleophold på Brandbjerg Højskole ved Jelling.

»Vi skal bygge raketter. Jeg håber, det bliver mere med design, hvor man kan strømline raketterne end bare at fylde en vandraket,« fortæller Marcus.

»Jeg glæder mig til det med Lego. Det er sjovt at bygge Lego,« siger syvårige Peter.

Familiens højskoleophold er dog ikke et af den sædvanlige slags, men et ophold for særligt begavede børn og deres forældre arrangeret af foreningen Gifted Children.

Mest leg

På programmet er der bl.a. raketbygning, bålhygge og skattejagt, men også Mindfulness, hvor børnene kan blive mere bevidste om sig selv. Højskoleopholdet er et selvudviklingsforløb for højt begavede børn, som skal give børnene nogle redskaber, de kan arbejde videre med i hverdagen, hvor de måske ikke bliver set eller forstået.

»Der bliver taget udgangspunkt i, hvad børnene synes er interessant, og for de mindste er der f.eks. mulighed for at lære at begå sig i grupper, som kan være svært i hverdagen. Men det er mest leg,« fortæller Pia Ryding, mor til de to drenge og bestyrelsesmedlem i Gifted Children.

Både Marcus og Peter er særligt begavede. Marcus, der efter sommerferien begynder i 7. klasse, har f.eks. fulgt fysik fra 7.-9. klasse, hvor han til eksamen fik 12.

Peter, der begynder i 2. klasse, lærer endnu ikke så hurtigt. Han kan ikke huske, hvad 90 og 80 hedder, men til gengæld forstår han matematiske begreber og er meget visuel.

Svært at være anderledes

Højskoleopholdet er for både store og små kloge hoveder og deres familier. Det er første gang, at Gifted Children arrangerer et højskole­ophold, men siden 2006 har de arrangeret sommerlejre, og der er også ofte weekendture eller andre arrangementer, hvor børnene kan møde hinanden.

Pia Ryding ser frem til en uge, hvor børnene skal være sammen med andre børn i samme situation:

»Jeg håber, at Peter vil blive lidt mere forankret i sig selv ved at møde andre børn og lege med dem i længere tid. Det kan være svært at acceptere, at man er lidt anderledes eller skal have nogle særlige opgaver, når man er i Marcus og Peters alder, men det her er en uge, hvor ens barn føler sig helt almindelig.«