En TV-dokumentar skaber stadig problemer flere år efter – og særligt i hovedstaden er bekymringen stor

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til den første kop ved kaffeautomaten.

ARKIVFOTO: Mange tøver fortsat med at give deres børn en HPV-vaccine. Især i hovedstadsområdet er det tilfældet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE

Godmorgen og velkommen til dagens overblik på årets trehundredeogtooghalvtredssindstyvende dag.

Vi skal blandt andet omkring HPV-vaccinen, som stadig er martret af den skepsis, der opstod i kølvandet på et kritisk TV-program for fire år siden. Og Færøerne, som er blevet omdrejningspunktet for internationale stridigheder efter en mørklagt lydoptagelse.

»Forældre er stadig forskrækkede«: Tusinder fravælger HPV-vaccine til deres børn

Vi lægger ud her hos Berlingske, hvor sundhedsvæsenet stadig kæmper med efterdønningerne af den skepsis, som opstod omkring HPV-vaccinationen for år tilbage. Mange forældre er nemlig fortsat skeptiske over for vaccinen og fravælger, især i hovedstadsområdet, i stort omfang at lade deres børn få vaccinationen mod livmoderhalskræft.

Selv om tllslutningen er på vej op, ligger andelen af HPV-vaccinerede stadig markant under niveauet på omkring 90 procent i årene forud for et kritisk TV-program i 2015, som skabte tvivl om sikkerheden ved vaccinen. Det fremgår af et notat fra Region Hovedstaden, som vækker bekymring blandt politikere i regionen.

»Det ser ud til, at der stadig er en forskrækkelse blandt nogle forældre, som er usikre på vaccinen og har en forestilling om, at deres børn kan risikere at blive syge af den. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Det er vigtigt, at børnene får denne vaccine, og de tal, der er nu, er ikke gode nok. De skal op på et mere fornuftigt niveau,« siger Flemming Pless (S), formand for praksisplanudvalget i Region Hovedstaden.

Den historie kan du læse her.

I Berlingske kan du i samme ombæring læse om Henriette Meyer Jørgensen, der har stået i et dilemma, siden HPV-sagen blussede op i den offentlige debat. Hun har mistet både sin mor og sin moster til livmoderhalskræft, og hun har selv overlevet den farlige sygdom.

Ikke desto mindre er hun bekymret over spørgsmålet om, hvorvidt hendes 12-årige datter skal have en HPV-vaccination, der beskytter piger mod livmoderhalskræft.

Du kan læse Henriette Meyer Jørgensens historie her hos Berlingske.

Henriette Meyer Jørgensen er stadig meget utryg ved, hvad en HPV-vaccine kan gøre ved hendes datter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

USA-ambassadør i Danmark angriber Huawei-direktør: »Han arbejder for de kinesiske kommunister«

Videre til Danmarks Radio, hvor USAs ambassadør i Danmark, Carla Sands, i et interview beskylder kinesiske Huaweis direktør for Norden for at arbejde for det kinesiske kommunistparti.

Reaktionen kommer, efter at direktør Kenneth Fredriksen i et interview mandag afviste beskyldninger om, at Huawei efter ordrer fra Kina kan spionere eller sabotere 5G-netværk i Europa.

Som Berlingske kunne skrive for få dage siden, er Kinas ambassadør blevet beskyldt for at have truet Færøerne med, at en vigtig handelsaftale for Færøerne afhænger af, om Huawei bliver valgt som leverandør af 5G.

Den historie kan du læse her.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, beskylder kinesiske Huaweis direktør for Norden for at arbejde for det kinesiske kommunistparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Jeg er dybt afhængig af at have au pair, fordi jeg gerne vil have både topkarriere og børn«

Hos Berlingske fortsætter sagen om au pair-ordningen, som har skabt debat, siden udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i weekenden meldte ud, at det kan det være slut med au pair-ordningen, som vi kender den, allerede fra 2020.

Flere personer har efterfølgende meldt sig i debatten om au pair-ordningen og sammenhængen med ikke mindst kvinders mulighed for at skabe karrierer som ledere. Herunder Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard såvel som Dansk Erhverv.

I dag kan du så få et indblik i dagligdagen for Marie Louise von Sperling, som er solomor til en datter på snart to år og gravid med sit andet barn. Og så er hun privatansat speciallæge i plastikkirurgi, TV-vært og blogger. Hun frygter, at et opgør med au pair-ordningen vil gå ud over kvinder, der både vil have børn og karriere.

Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, her under Folkemødet på Bornholm, har meldt sig i debatten om au pair-ordningen og danske kvinders muligheder for at bryde gennem glasloftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Billethajer sælger EM-billetter til kampe i Parken til grov overpris

Ovre hos Politiken advarer DBU og UEFA kraftigt fodboldfans mod at købe billetter til Danmarks EM-kampe til massiv overpris.

Officielt koster billetter til Danmarks kampe ved sommerens EM nemlig mellem 375 og omkring 1.400 kroner. Men nu tilbyder billethajer de eftertragtede billetter til op mod 18 gange den oprindelige pris, skriver avisen. Det til trods for, at det i Danmark er ulovligt at videresælge billetter til overpris.

»Hvis man køber billetter, der ikke enten er købt direkte hos Uefa eller er forsynet med en særlig kode fra for eksempel DBU, risikerer man at stå med ubrugelige billetter til sommerens vigtige kampe. For alle videresalg af billetter fra tredjeparter gælder samme advarsel: at det er urimelige overpriser, og at der er risiko for falske billetter eller billetter, som fansene ikke kan bruge,« siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

Den historie kan du læse her.

Politiken bringer også et interview med den danske eventmager, der tilbyder EM-billetter til lige under 21.000 kroner.

Støttepartier skyder regeringens nye kommission ned: Skal hjælpe fattige børnefamilier - uden at bruge flere penge

Regeringen får skarp kritik fra støttepartierne, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tirsdag har nedsat den forjættede kommission, der skal undersøge kontanthjælpssystemet.

Den såkaldte ydelseskommission skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan indrette et system, der sikrer ordentlige levestandarder for børnefamilier og samtidig ikke mindsker tilskyndelsen til at tage et arbejde.

Men i kommissions opdrag fremgår det, at indsatsen samlet set ikke må koste mere, end den gør i dag. Her hedder det, at anbefalingerne samlet set skal være »udgiftsneutrale og ikke må svække beskæftigelsen«.

Berlingske skrev første gang om sagen tirsdag.

I dag ruller sagen videre i Information, hvor SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, mener, at det er »grotesk«, at anbefalingerne ikke må øge udgifterne til kontanthjælpssystemet. Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, kalder det »fuldstændig forkasteligt«.

Berlingske har talt med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der langtfra er overrasket over kritikken. Han tager dog kritikken fra støttepartierne til efterretning.

DET SKER I DAG:

80-årsdagen for luftslaget ved Helgoland

I dag er det 80 år siden, slaget om Helgolandsbugten, det første egentlige luftslag i Anden Verdenskrig, fandt sted. Slaget mellem britiske Royal Air Force og tyske Luftwaffe markerede begyndelsen på luftkrigen om det tyskbesatte Europa, der skulle vare frem til krigens afslutning i 1945.

Foto: Royal Air Force/Wikipedia.

Afsluttende rapport om togulykken på Storebæltsbroen

Havarikommissionen offentliggør ved middagstid sin endelige rapport om togulykken 2. januar på Storebæltsbroen, der kostede otte passagerer livet og kvæstede yderligere 16. Havarikommissionen har i forvejen slået fast, at ulykken overordnet skyldtes, at et godstog tabte en metalplade, der ramte et modkørende IC4-passagertog.

Afstemning om rigsretssag mod Donald Trump

Repræsentanternes Hus i USA forventes at stemme om, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag mod præsident Donald Trump. En eventuel rigsretssag mod Trump vil være den tredje nogensinde mod en siddende præsident. Bliver en rigsretssag vedtaget, kan den ventes at begynde i januar.

Foto: KEVIN LAMARQUE.

Dansk minister til flygtningetopmøde i Genève

FN holder i disse dage det første internationale flygtningetopmøde, Global Refugee Forum, i Genève. Topmødet er det første, siden FNs globale flygtningeaftale blev vedtaget af FNs Generalforsamling sidste år. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, deltager sammen med blandt andre den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, der er værter for topmødet. Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) deltager 17. og 18. december.

Seneste Star Wars-film får premiere

Den sidste film i den seneste Star Wars-trilogi, Star Wars: The Rise of Skywalker, har premiere i dag. Jyllands-Posten og Politiken giver filmen henholdsvis fire stjerner og fire hjerter, mens Berlingske kvitterer med tre stjerner.

Dagens citat

FLYGTNINGENÆVNET I TRE AFGØRELSE OM SYRISKE ASYLANSØGERE

»Nævnet (finder) at de aktuelle forhold i Damaskus ikke længere er af en sådan karakter, at der er grundlag for at antage, at enhver vil være i reel risiko for at blive udsat for overgreb alene som følge af den blotte tilstedeværelse på området«


Syriens hovedstad Damaskus, som over de seneste år har været skueplads for nogle af de værste blodsudgydelser i det borgerkrigshærgede land, er i dag så fredelig en by, at sikkerhedsrisikoen ikke længere udløser asyl i Danmark. Derfor har tre syriske kvinder tirsdag fået endeligt afslag på deres ansøgninger om asyl.

Danmark bliver dermed det første land i Europa til at hjemsende flygtninge til Syrien. Berlingskes to journalister på integrationsområdet har taget sagen under behandling her.