En terrorist fra Rødovre?

Først var han en charmerende fodboldspillende dreng i Danmark. Så blev han idealistisk og indadvendt. Nu er han død - dræbt af sin egen selvmordsbombe sammen ned 23 andre.

PET formoder at en blodigt terroristangreb mod nyuddannede læger i Somalia blev udført af en mand med danske rødder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohamed Dahir/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At 23 uskyldige mennesker i begyndelsen af december mistede livet under en selvmordsaktion i Somalias hovedstad, er en uhyggelig og skræmmende begivenhed i sig selv.

Men når den formodede gerningsmand viser sig at have boet i Danmark i næsten 20 år, rykker episoden tæt på. Lidt for tæt. Ikke mindst for de mennesker, som har kendt ham. Er vokset op med ham. Har spillet fodbold og gået i klub med ham. Og som kender ham som en fin fyr og en sympatisk person.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har endnu ikke sat navn på den bombemand, der torsdag den 3. december 2009 forvandlede en festlig ceremoni for nyuddannede læger på hotel Shamo i Mogadishu til støv og murbrokker. Og ved samme lejlighed frarøvede 23 mennesker retten til at leve og sårede mindst 40.

Men i går meldte de ud, at der formodentlig »er tale om en somalisk statsborger, der tidligere har opholdt sig i Danmark.«

Og 25-årige Abdirashid Nur Artan fra Brønshøj føler sig sikker på, hvem den dansk-somaliske mand er, som politiet hentyder til. Han har nemlig set fotos fra eksplosionen på udenlandske hjemmesider. Og billederne viste hans 24-årige barndomsven.

»Jeg er overbevist om, at det er min kammerat på billederne. Uheldigvis. Flere af vores fælles venner siger det samme. Det er skræmmende og næsten ikke til at fatte,« siger Abdirashid Nur Artan, som har kendt den omkomne mand gennem hele sin barndom, hvor de voksede op over for hinanden i et boligkvarter i Rødovre.

Flere somaliske nyhedsmedier bekræfter historien om den dansk-somaliske bombemand, som efter sigende skulle have forbindelse til den al-Qaeda-relaterede terrorgruppe Mujahidin al-Shabaab.

Abdirashid Nur Artan ved ikke, om hans gamle kammerat var knyttet til terrorgruppen. Men har hørt, at andre somaliere i Danmark sympatiserer med gruppens aktioner.

»Til debatter i somaliske kulturcentre har jeg ofte fået kritik, når jeg har sagt, at jeg tager afstand fra gruppen. Så jeg formoder, at en del støtter al-Shabaab under jorden,« siger den 25-årige, som er formand for Somalisk Ungdoms & Udviklings Netværk og tidligere formand for Københavns Internationale Klub.

Den dreng, Abdirashid Nur Artan kendte for mange år siden, havde dog ikke meget tilfælles med de billeder ordet »bombemand« fremkalder på nethinden.

Sød og sympatisk. En god kammerat. Og altid med på sjov og ballade, er de første ord, der falder Abdirashid Nur Artan ind, når han skal skildre barndomsvennen. Også vennens far, mor, lillesøster, lillebror, storebror og to storesøstre beskriver han som sympatiske mennesker, der praktiserer den muslimske tro uden at være fanatiske.

I årevis holdt de to unge venner sammen og fordrev tiden med at spille fodbold, cykle ture og gå i fritidsklub.

»Han var typen, der altid kunne slippe af med drille og lave uro i klubben. Han var provokerende på en meget charmerende måde, og de fleste kunne lide ham,« siger Abdirashid Nur Artan.

Ville væk fra Danmark

Men med årene voksede drengene fra hinanden og mødtes oftest kun til fredagsbøn i moskeen og i Københavns Internationale Klub.

Men der gad kammeraten til sidst ikke længere at komme.

»I er på kanten til ikke at være rigtige muslimer mere,« sagde han om foreningens medlemmer, til Abdirashid Nur Artan:

»Han virkede meget isoleret og havde fået nogle forbindelser, som ikke var gode for ham. Han sagde, at det var forkert for os at være i det her land, fordi det ikke er muslimsk.«

Vennen talte gentagne gange om at forlade Danmark, og hans tonefald blev mere og mere alvorligt.

Derfor prøvede Abdirashid Nur Artan at overtale ham til at blive i landet, da de to venner tilfældigt mødtes i foråret 2008.

»Jeg ønskede ikke, at min ven skulle rejse til et land, hvor der er uro og kaos. Og slet ikke sammen med sin gravide kone. Det giver sig selv,« siger han.

Men mødet i april 2008 skulle blive sidste gang, Abdirashid Nur Artan så sin kammerat, før han torsdag den 3. december 2009 så billeder på internettet fra eksplosionen i Mogadishu.