En tår saltvand gav idé til årets ingeniørbedrift

Tag liste-skoene på. Det er tid til at kåre alt fra årets ingeniørbedrift til årets dummeste spørgsmål.

Foto fra Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludmila Smite

Traditionen tro er det tid for diverse lister over året, der gik. Årets dansker, årets hits, årets film. Mindre kendte af slagsen er kåringer af årets madbluff, årets leg og Vendsyssel Knivmagerlaugs kåring af årets knivbærer.

Årets dummeste spørgsmål på Facebook er også kåret. Den tager vi om lidt.

Alle medier, brancher og mødregrupper har en »årets«-liste, så selvfølgelig har fagbladet Ingeniøren også én. I modsætning til mange andre lister er det folk, der ved noget om sagerne – 4.830 af Ingeniørens læsere – som har valgt »Årets danske ingeniørbedrift« 2016. Og i modsætning til »årets prut« og andet spas, er der en vis sandsynlighed for, at bedriften kan få betydning for andre end quizmastere og måske kunne løse virkelige udfordringer.

Vinderen blev Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen. Han havde tilmed nomineret sig selv for et projekt, der går ud på at udvinde energi fra varmt, saltholdigt vand hentet kilometer under jordoverfladen. Et såkaldt geotermisk anlæg, som om 25 år vil gøre saltkraft lige så almindeligt som vindkraft, mener Jørgen M. Clausen i bladet.

Idéen, der førte til saltkraft-projektet, fik han i 2015, da han besøgte et geotermi-anlæg i Sønderborg og tog en slurk af det salte vand:

»Det kom til mig som lyn fra en klar himmel: »Det må da kunne bruges til at lave strøm af«. Og jo mere jeg dykker ned i det, des mere overbevist bliver jeg om, at det virkelig kan bruges til noget,« siger akademiingeniør Jørgen Mads Clausen til sit fagblad.

Jørgen Mads Clausens saltkraftprojekt, i samarbejde med Aalborg Universitet, Sønderborg Fjernvarme, Danfoss og Hofor, vandt med 36 pct. af stemmerne. Nummer to med 33 pct. blev den store Shenzhong-forbindelse i det sydlige Kina. Et enormt projekt bestående af en 24 km lang forbindelse af broer, tunnel og en kunstig ø udarbejdet af det rådgivende ingeniørfirma Cowi og arkitektfirmaet Dissing + Weitling.

Et stjernekamera fra DTU Space i rumsonden Juno, der for tiden er i kredsløb om Jupiter, fik 14. pct. af stemmerne for sin evne til at se igennem solsystemets største magnetfelt. Vandret vandboring udtænkt af Hofor og Orbicon fik 11 pct. og en modvindsbil fra DTU Vindenergi fik 6 pct. Modvindsbilen har for første gang gjort det muligt at køre hurtigere end modvinden blæser.

Som nævnt er det ikke kun seriøse ingeniørers seriøse bedrifter, man laver lister over i disse dage.

Hvis det dummeste og mest kortsigtede spørgsmål man kan stille en videnskabsmand, er »Hvad er den økonomiske gevinst«, så er årets dummeste spørgsmål på Facebook 2016, stillet af en mand og kåret af gratisavisen Metroexpress, en tand dummere:

»Kan man blive gravid af analsex?«