En stor sejr for PET og SÄPO

At identificere, overvåge, kontrollere og i sidste ende arrestere terrorister, der planlægger at gennemføre angreb mod centrale danske samfundsinstitutioner er en af PETs vigtigste opgaver. Og det var præcis, hvad Politiets Efterretningstjeneste gjorde i går i et tilsyneladende forbilledligt samarbejde med dets svenske søsterorganisation SÄPO.

PET-chef Jakob Scharf og kollega fra den svenske efterretningstjeneste Anders Danielsson under pressemødet, umiddelbart efter at man har anholdt fem mistænkte for terrorplaner mod JP/Politikens Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed udgør gårsdagens politiaktion med anholdelserne af fire militante islamister i København og en medsammensvoren i Stockholm en solid succes for det danske antiterror-beredskab.

Den danske og den svenske efterretningstjeneste overvågede gennem flere måneder de militante islamister, og man ventede iskoldt med at anholde dem til det tidspunkt, hvor de var så langt i deres forehavende, at der vil være gode muligheder for at få dem dømt for terror ved et retssag. Samtidig understreger sagen, at Danmark i almindelighed og Jyllands-Posten i særdeleshed mere end fem år efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne i september 2005 udgør et prioriteret terrormål for den al-Qaeda-inspirerede internationale islamistiske terrorisme.

Derfor er Danmark afhængig af, at man får oplysninger fra andre nationers efterretningstjenester om eventuelle personer, der agter at begå terrorhandlinger i Danmark.

Dette samarbejde har i den aktuelle sag fungeret mellem Sverige og Danmark. Men det gjorde det ikke, da den etbenede tjetjenske bombemand Lors Doukaev i begyndelsen af september i år kom til København fra Belgien og tilsyneladende forsøgte at gennemføre et terrorangreb, ligeledes mod Jyllands-Posten, uden at PET havde nogen anelse om, hvad der var under opsejling.

Doukaev-sagen var en alvorlig forskrækkelse for hele det danske samfund og for PET, og Jakob Scharf gik i den forbindelse i efteråret ud i et interview med en bemærkelsesværdig kritik af sine europæiske kolleger, der mødes jævnligt i den såkaldte Counter Terrorism Group, CTG, som EU-landene oprettede efter 11. september 2001.

I den aktuelle sag synes PET allerede på nuværende tidspunkt at råde over væsentligt tungere materiale, end man havde i de senere års store danske terrorsager: Glostrup-sagen, Vollsmose-sagen og Glasvej-sagen - i alle tre sager var en af svaghederne for PET og anklagemyndighederne, at man ikke kunne føre beviser for, eller overhovedet havde en klar idé om, hvor, hvornår og hvordan terrorplanerne skulle føres ud i livet.

Dét har PET i sagen om det terrorangreb, der i går blevet afværget:

Ifølge PET havde de tre mænd, der natten til i går kom med bil fra Stockholm til København, til hensigt at rette et guerillalignende angreb mod Jyllands-Posten redaktion på Rådhuspladsen »inden 1. januar«.

Formålet var ifølge PET-chef Jakob Scharf at trænge ind i redaktionslokalerne og dræbe så mange tilstedeværende som muligt med den maskinpistol med lyddæmper, som terroristerne havde med sig under den natlige biltur fra Stockholm til Herlev. En fremgangsmåde, der særligt er kendt fra Mumbai-angrebet i Indien i november 2008, hvor mindst 175 personer blev dræbt af terrorister, der var bevæbnede og trænede som kommandosoldater.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp mener, at de tre mænd, der blev anholdt i Herlev i går, kan have forbindelse til den pakistansk-amerikanske David Headley, der var involveret i planlægningen af Mumbai-attentatet, og som nu sidder fængslet i Chicago, USA.

Headley, der har forbindelser til den pakistanske al-Qaeda-allierede terrorgruppe Lashkar-e-Taiba (De renes hær. red.), er også under anklage for planer om netop et guerillalignende angreb mod Jyllands-Posten. Og det kan meget vel være, at det var det angreb, de tre mænd fra Stockholm i går formiddags var på vej for at udføre.