En stavelse i kaf’ og to i te’e

Jonas Stenbæk Christoffersen er redaktør på Berlingskes børneavis, Kids' News, og far til tre. Hver uge skriver han om sit arbejde og liv med børn.

Jonas Stenbæk Christoffersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

For ti år siden da flyttebilerne for alvor begyndte at sætte kursen mod København, pakkede vi vores første fælles lejlighed i Valby ned og rejste den anden vej. Jeg havde påført min bedre halvdel en langsom vægtforøgelse over ni måneder, og derfor ledte vi nu efter den perfekte ramme til det maleri af familien, der med tiden skulle udvides med flere små portrætter.

Valget faldt på Vestsjælland. Det bragte os tættere på familien – noget af den om ikke andet. Det var stadig i tålelig pendlerafstand fra arbejdet i København – i hvert fald, når DSB ikke bare opfatter køreplanen som et løst udkast. Og huspriserne krævede ikke 7 rigtige i Lotto – så vi kunne få et hus at vokse i og en have at sende børnene ud i fra barnevogn til bræk ved studenterkørslen. Hvis vi da stadig vil det til den tid.

Men jeg havde ikke overvejet en af de følgevirkninger, som jeg samtidig pådrog mine børn. Hvordan 90 kilometers forskel ville præge dem. Måske for bestandigt. Ikke før jeg en dag hørte min datter sidde og tælle inde på sit værelse.

»E’en, to’o, tre’e, fi’ir, fe’em ...« lød det på klingende vestsjællandsk med drevne hak i hvert eneste tal.

Min kone er fra Island og taler flydende dansk med meget svag accent, og min egen vestsjællandske baggrund popper kun op til den verbale overflade, når jeg slår mig: »Av for helve’«. Eller når jeg bliver irriteret: »La’ væ’ier mæ det de’ier.« For i det daglige anstrenger jeg mig for at tale et nogenlunde neutralt dansk uden for meget lokal fikumdik. Så vi synes ikke, at vi kan holdes direkte eneansvarlige, selvom vi nu begge kan høre, at vi er flyttet til et område, hvor der en stavelse i kaf’ og to i te’e.

Det har overrasket mig, at den lokale forankring stadig slår så klart igennem i talesproget. For jeg troede egentlig, at digitalisering og globalisering ved fælles hjælp var ved at aflive de lokale nuancer i vores samtaler. Men det er ikke kun på Vestsjælland, at dialekterne lever endnu. I mit arbejde som redaktør på en avis til børn, kommer jeg rundt på en del skoler i landet, og der bliver sunget lidt mere i Jylland. Talt med flere blø’e d’er på Fyn. Og snakket lidt hurtigere og huggende i København. Så rygterne om dialekternes snarlige død er om ikke andet en anelse for tidligt i omløb.

På den ene side er det lidt ærgerligt. For der følger så mange enerverende og tåbelige fordomme med dialekter, som tillægges de mennesker, der bruger dem. Jyderne er troværdige. Københavnerne er (lidt for) smarte. Fynboerne er tossegode. Og så er der vestsjællændere, der afgjort ikke er de hurtigstvoksende kartofler i den danske muldjord. Og hvem ønsker den slags stigmatisering for sine børn? Og hvad tænker man ikke om forældre, hvis børn taler sådan? Børnene er jo i sidste ende et lille spejl af deres forældre.

Men på den anden side prøver jeg at påskønne, at man kan høre, at mine børn vokser op 500 meter fra, hvor deres tipoldeforældre levede og ligger begravet. Og at det er fantastisk, at man i et lille sprogområde som Danmark stadig så let kan afkode et så stærkt lokalt tilhørsforhold. Og mest af alt, at det sproglige øre er så påvirkeligt, at vi kan adoptere sproglig musik, så vi senere i livet sagtens kan lære at tale et neutralt dansk – uden at miste dialekten fra vores hjemstavn helt. Tak for kaf’. Og te’e.