En slukøret amerikansk valgmorgenmad: »Det utænkelige er sket«

I de tidlige morgentimer blev Donald Trump valgt til USA's 45. præsident. Berlingske tilbragte morgenen i selskab med politikere, embedsmænd og andet godtfolk til amerikansk morgenmad på Hotel Marriott i København.

Rufus Gifford og Mogens Lykketoft var begge til amerikansk valgmorgenmad på Hotel Marriott i København onsdag morgen, hvor Donald Trump blev valgt til USA's næste præsident.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt mørkt, da jeg ankommer til Hotel Marriott klokken 6.30. Politikere, meningsdannere, pressen og andet godtfolk er traditionen tro inviteret til klassisk amerikansk morgenmad af den amerikanske ambassade i anledning af, at USA er i gang med at vælge deres næste præsident.

Ved indgangen til Marriott, der ligger på kanten af Københavns Havn, står to politibetjente med sorte geværer. Inde i lobbyen er de første journalister kommet på plads. Spredt snak breder sig om det utrolige i nattens resultater. En officielt udseende mand giver os besked på at vente.

Den første politiker, der skridter over det hvide marmorgulv, er tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for Radikale Venstre, Martin Lidegaard. Han sætter sig ved et mørkebrunt træbord i hotellets bar og stirrer koncentreret ned i sin mobiltelefon. En journalist går hen til ham for at få et interview, men bliver viftet væk.

Lidt i syv bliver vi kaldt sammen og bliver ført op ad en hvid marmortrappe, der skal lede os til morgenmaden, menneskene og for de fleste journalister, den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford.

Berlingske ankom til Hotel Marriott klokken 6.30 onsdag morgen. Her blev de sidste forberedelser gjort, inden arrangementets officielle start. Blandt andet fandt en fane vejen gennem lobbyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Et usædvanligt wakeupcall

Konferencesalen på Hotel Marriott har bløde væg-til-væg gulvtæpper. Fra loftet hænger store amerikanske flag, mens kæmpe storskærme transmitterer live fra DR2 Morgen og CNN.

På langborde er fadene fyldt med det bedste fra køkkenet på den anden side af Atlanten. Waffles, pancakes og dougnuts i miniudgaver, muffins med små amerikanske flag stukket ned i den svampede dej, glas med blandet frugt, wraps med æg og bacon og selvfølgelig enorme mængder sort kaffe på sølvkander.

Foran et af bordene fanger jeg Martin Lidegaard med en hvid tallerken i hånden. Han er »dybt overrasket« over målingen, der lige nu viser, at Donald Trump med al sandsynlighed bliver USA's 45. præsident.

»Det utænkelige er sket. Der er ingen, der ved, hvad det rent faktisk kommer til at betyde. De valgløfter Trump har udstedt er jo så utrolige i deres natur. Lige fra bygningen af en mur i Mexico til opsigelsen af Nato. Og hvad han rent faktisk har tænkt sig at gøre, er der ingen, der ved,« siger han.

Der er noget ved denne kollektive overraskelse, der leder tankerne tilbage til det seneste folketingsvalg i Danmark, hvor Dansk Folkeparti blev Danmarks næststørste parti. Det medgiver Martin Lidegaard.

»Den polarisering, vi oplever i USA, uanset om Clinton havde vundet med to procentpoint eller Trump gør, er selvfølgelig en del grovere, men den polarisering oplever vi også i Europa og i Danmark,« siger han.

»Det er vigtigt for mig at sige, at det nye kapitel, der bliver skrevet i amerikansk historie, i transatlantisk historie, er vi selv med til at skrive. Derfor har det aldrig været vigtigere, at vi har en sikker hånd på rettet og samler Europa om vores værdier og håb, for det er en anden del af det nye samarbejde, der vil starte. Det bliver ikke let, men derfor er det så meget desto vigtigere, at vi samler os selv. Det er et wakeupcall for os alle sammen, og dem får vi ikke mange af.«

»Det er et rystende og skræmmende udfald, som vi i dette øjeblik ikke kan se alle konsekvenserne af. Vi har fået en klimafornægter som præsident i USA,« sagde Mogens Lykketoft (S), der er tidligere udenrigsminister og tidligere formand for FN's generalforsamling, til Ritzau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Sikke en nat«

Mellem jakkesæt og høje hæle, der træder lydløst over de bløde gulvtæpper, kæmper medierne en kamp om at få fingre i den amerikanske ambassadør Rufus Gifford.

Klokken 7.45 træder han op på scenen for at holde en tale. Bag hans ulastelige jakkesæt viser optællingen af stemmerne, at Donald Trump har vundet 264 valgmænd, mens Hillary Clinton råder over 215. Dagens anden overraskelse: Trumps vej mod Det Hvide Hus, synes nu sikker.

»Sikke en nat,« siger Rufus Gifford til forsamlingen og påpeger, at det dansk-amerikanske samarbejde vil fortsætte som hidtil »uanset, hvem der sidder i det ovale kontor«.

Da han træder ned fra scenen fanger Berlingske ham langt om længe for at høre, hvad han mener om nattens begivenheder.

»Jeg tror, det er en overraskelse for alle. Ingen har set det komme, hverken eksperterne eller politikerne,« siger Rufus Gifford.

Den generelle polarisering mellem kandidaterne har flere gange i løbet af valgkampen fået kommentatorer og andre til at tale om et splittet USA. Billedet genkender Rufus Gifford:

»Vi har undervurderet vreden og frustrationen blandt et bestemt udsnit af vælgerne. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

Hvad er vreden og frustrationen rettet mod, spørger en journalist.

»Jeg tror det er mod »the establishment«. Hvis du ser på de Obama-vælgere, der har stemt på Trump, er det nok folk, der føler sig ladt tilbage af globaliseringen. Idéen om at institutioner og regeringer lader dem i stikken. Jeg tror, det er meget lig det, I ser i Europa,« siger ambassadøren.

Den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford (tv.), var en eftertragtet mand til dagens morgenmadsarrangement. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Den overraskende tale

Omkring klokken ni er valget afgjort. Den næste præsident i USA hedder Donald Trump. Forsamlingen i Hotel Marriotts konferencesal stimler sammen for at høre Trumps tale. Omgivet af sin familie og flankeret af sin vicepræsident, Mike Pence, holder Donald Trump en tale, der skal blive dagens tredje overraskelse.

»Det er tid til, at vi finder sammen som et forenet folk. Det er tid. Jeg lover alle, at jeg vil være præsident for alle amerikanere. Det ligger mig meget på sinde (....) Til jer, der ikke har valgt at støtte mig, og der har været nogle stykker, rækker jeg hånden ud. Jeg får brug for jeres råd og hjælp, så vi kan samle vores mægtige nation,« lyder det blandt andet fra skærmen.

Ved siden af mig står en kvinde og tager hånden op til munden med en let hovedrysten.

»Det, han siger nu, er så utroligt forskelligt fra det, han har sagt før,« siger hun.

Der er ingen fornærmelser mod kvinder eller minoriteter, men ren forsoning.

Der var koncenreret tro, da Donald Trump holdt sin takketale på storskærmen. I midten står Christine Antorini (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Ved en af de andre skærme står en kvinde klædt i sort og kigger op på Trumps tale. Hun hedder Helle Lillelund og kommer fra Venstre i Holstebro. Og så er hun vild med Trump.

»Vi trænger til en mand, der siger tingene ligeud, uden man kan misforstå det. En, der er hård i retorikken, som ikke lægger fingrene imellem, og hvor du ikke skal gætte, hvad han siger mellem linjerne,« mener Helle Lillelund.

Men hvad tænker en kvinde, om de udtalelser, Trump har sagt om hendes medsøstre. Blandt andet den famøse bemærkning om, at gribe kvinder i skridtet.

»Jeg er absolut ikke enig i alt, hvad Trump siger. Jeg synes bestemt, han er gået over stregen nogle gange. Men fordi han har sagt noget for tyve år siden i et omklædningsrum sammen med nogle andre mænd... Manden har jo haft et liv, før han stillede op som præsident. Vi piger snakker også om mænd på nogle måder, som måske ikke tåler dagens lys. Jeg mener bestemt, at han i sit embede nu bliver nødt til at holde sig på stien og ændre sine holdninger og sin måde at udtale sig på, det er klart,« siger hun.

Blandt forsamlingen finder Berlingske to, som er glade for valgresultatet. Den ene er Helle Lillelund fra Venstre i Holstebro (tv.). »Vi trænger til en mand, der siger tingene ligeud,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Man troede, det ikke kunne ske«

Klokken nærmer sig 10. Donald Trump har netop talt til selskabet gennem de store skærme. I lobbyen udveksler jeg et nummer for min jakke til en smilende kvinde i garderoben.

»Uhh, du skal ud i det kolde vejr,« siger hun og skutter sig ved tanken om den få grader varme blæst. Vi taler om valget, og om den nye præsident Trump. Kvinden gør en grimasse, ryster en smule på hovedet.

»Man troede hele tiden, at det ikke kunne ske,« siger hun.

Men det gjorde det.