En sag om en madpakke satte gang i diskussion om menneskerettigheder - nu bekender minister kulør

Hverken Fødevarestyrelsen eller Sundhedsstyrelsen »kan anbefale« at spædbørn og småbørn under to år ernæres med udelukkende vegansk kost.

For knap tre måneder siden stævnede Dansk Vegetarisk Forening to kommuner og to regioner for forskelsbehandling i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ønsker en dagplejer eller vuggestue at servere vegansk mad for børn under to år, står det dem frit for.

I hvert fald hvis de serverer en »ernæringsfagligt velplanlagt vegansk menu udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist«, samtidig med at forældrene påtager sig ansvaret for at give barnet nødvendige kosttilskud. Og hvis dagtilbuddet er særligt opmærksom på, at børnene spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.

Det fremgår i et nyligt paragraf 20-svar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Udmeldingen ses som et nybrud,  men hverken Fødevarestyrelsen eller Sundhedsstyrelsen kan anbefale vegansk kost til spædbørn, skriver Sundhedsmonitor.

»Udelukkende vegansk ernæring til spædbørn og småbørn (under to år) kan ikke anbefales,« lyder det fra Fødevarestyrelsen i ministerens svar.

»Det er dog muligt, at børn (under to år), der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får de rette kosttilskud samt tilstrækkelig tilførsel af energi via kosten.«

Ministerens grønne lys kommer tre måneder efter, at Dansk Vegetarisk Forening hev to kommuner og to regioner i retten for brud på menneskerettighederne.

Stævnet for forskelsbehandling

I juni stævnede Dansk Vegetarisk Forening Københavns Kommune, Jammerbugt Kommune, Region Hovedstaden og Region Sjælland for forskelsbehandling.

Konkret har en nordjysk børnehave ikke alene afvist at servere veganske måltider – man har også afvist at lade familien smøre madpakke til deres datter.

Dermed forhindrer Jammerbugt Kommune, at familien kan leve efter sin overbevisning. Det er både krænkende og i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, lød det dengang fra Dansk Vegetarisk forening til DR.

I alt fører foreningen sager på vegne af fire forskellige borgere og familier, som alle har været udsat for det, foreningen betegner som diskrimination.

Derfor er børne- og undervisningsministerens svar da også en glæde for foreningens formand, Rune-Christoffer Dragsdahl.

Til Sundhedsmonitor kalder han det for et langsomt nybrud i det politiske klima – men efterlyser samtidig mere tydelighed.

Anerkender dilemma

Både Dansk Vegetarisk Forening og formanden for Fagligt selskab af Kliniske Diætister, Mette Theil, efterlyser skarpere anvisninger fra myndighedernes side.

For hvilken rolle skal en klinisk diætist spille? Og hvem skal betale?

»Diætisterne kunne godt tænke sig mere tydelighed i det her. Vi står i det her dilemma, fordi vi ikke bryder os om at skulle vejlede i noget, som er risikofyldt, og som myndighederne derfor ikke anbefaler – og især ikke når det gælder en sårbar målgruppe som bittesmå børn, der er under vækst og udvikling,« siger Mette Theil til Sundhedsmonitor.

Til samme medie svare Fødevarestyrelsen, at myndigheden anerkender dilemmaet. Man anbefaler daginstitutionerne at følge styrelsens kostråd til måltider i daginstitutioner – og tilføjer, at dagtilbuddet kan give forældre til veganske børn mulighed for at medbringe egen madpakke.