En rulle grøn tape kan få flere til at afspritte hænder og holde coronasmitten nede

En adfærdspsykolog har sammen med to kolleger undersøgt københavnernes adfærd i coronatidens første måneder. Deres resultat viser, at man med ganske få indgreb kan skubbe folk i retningen af bedre håndhygiejne.

99 pct. af københavnerne fulgte ensretningen rundt om Søerne, da psykologerne ved hjælp af drone undersøgte deres adfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der skal ikke mere end en rulle grøn tape til at få flere til at spritte hænderne af, og dermed i sidste ende være med til at holde smitten nede. Det viser et studie foretaget i københavnske supermarkeder.

»Det er naivt at tro, at folk bare følger anbefalinger – det skal konkretiseres, som man ser det med de klistermærker, der i supermarkederne markerer afstanden i køen,« siger psykolog Andreas Rathmann, der er specialiseret i adfærdsdesign og nudging.

Sammen med to kolleger og i samarbejde med Københavns Universitet har han undersøgt i hvor høj grad, københavnere fulgte sundhedsmyndighedernes anvisninger i coronatidens første måneder. Det har de gjort ved at overvåge Søerne med en drone og ved at tælle, hvor mange der brugte håndsprit i butikker.

»Vi er ikke forskere til daglig, men vi har adfærdsvidenskabelige kompetencer at bidrage med. Vi synes, det er en skam, hvis den eneste forskning i, hvorvidt danskerne overholder anvisninger, bygger på selvrapportering og spørgeskemaer, når nu vi kan bidrage med at observere, hvad danskerne rent faktisk gør. Så er der ikke så meget at rafle om,« forklarer Andreas Rathmann.

I slutningen af marts undersøgte de en enkelt dag via droneovervågning, om borgerne overholdt ensretningen om Søerne. Det viste sig, at 99 procent af i alt 612 personer gik i samme retning.

Værre stod det til med håndhygiejnen i butikkerne. Det mener Andreas Rathmann, at der er en klar årsag til.

»Vores studie viser, at de fleste gerne vil overholde reglerne, men skal mindes om det. Hvis man gik den modsatte vej af ensretningen om Søerne, var det meget tydeligt, fordi alle andre gik den modsatte vej,« fortæller han.

På samme måde oplevede holdet, at borgere var bedre til at spritte hænder af, når de gik ind på et apotek, end når de skulle ind i et supermarked. Måske fordi sygdom er i bevidstheden, når man træder ind på et apotek. I supermarkederne, som holdet undersøgte sidst i marts og i maj, var billedet mere broget.

»Mellem en tredje- og fjerdedel brugte håndsprit eller tog handsker på, når de kom ind i butikken. Dem, der havde handsker på i forvejen, talte vi ikke som nogle, der overholdt retningslinjerne, fordi de kan tage virus med ind i butikken. Der var også en gruppe, der ikke brugte håndsprit, når de gik ind, men når de gik ud, og uden at vi har undersøgt det nærmere, så indikerer det, at nogle forsøger at udvise samfundssind ved at spritte af, inden de går ind, mens andre i højere grad tænker på at beskytte sig selv,« siger Andreas Rathmann.

Konkrete anvisninger

Andreas Rathmann arbejder til daglig med nudging, hvor man forsøger at skubbe borgere blidt i en bestemt retning. Derfor undersøgte forskerne, om de med simple virkemidler kunne få flere til at bruge håndsprit.

»Flere steder stod standeren med håndsprit lidt af vejen i forhold til indgangen. Vi flyttede standeren, så den stod i vejen for folk, der skulle ind, og klistrede en streg af grøn tape på gulvet hen mod standeren. Længere ind i butikken lagde vi en stribe tape på tværs og skrev på et skilt, om folk havde husket at spritte af,« fortæller Andreas Rathmann.

Inden forskerne foretog ændringerne afsprittede 29 procent af i alt 2.400 kunder hænderne, inden de gik ind i butikken. Efter at forskerne klistrede tape på gulvet og flyttede standeren brugte 63 procent håndsprit, inden de gik ind i butikken. I alt er 6.000 kunders adfærd blevet observeret.

»Det er som nat og dag. Der er knap en tredjedel, der bruger håndsprit, hvis den er der, en tredjedel, der ikke bruger håndsprit, og en tredjedel, der bruger den, hvis den står synligt. Det viser, at de fleste gerne vil tage ansvar, men når man ikke tænker på corona hele tiden, så skal det være nemt at følge konkrete anvisninger,« siger Andreas Rathmann.